Video: zo gaat homogeweld in Rusland

Voor wie nog twijfelt of het echt zo erg is, is er hier een video, samengesteld door Human Rights Watch. Beelden van verschillende incidenten tegen homo's zijn aan elkaar geplakt.

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  De echte mietjes zijn natuurlijk die hele stoere ventjes die wel durven als ze in de meerderheid zijn.

 2. Floris Maaskant

  Er is niemand die twijfelt dat er veel geweld is tegen homo’s in Rusland, het is gewoon een veel hardere samenleving in zijn algemeenheid. Vergelijkbare geweldsuitbarstingen had je ook in het leger, staan ook heel veel filmpjes van online. Het lijkt ook niet zo zeer te gaan om het feit dat iemand seks heeft met wie dan ook, maar meer het feit dat iemand niet mannelijk genoeg is.

  Vraag is nu of door buitenlandse druk, Putin die wetgeving tegen ‘propaganda voor homoseksualiteit aan minderjarigen’ gaat terugtrekken. En dat zal hij nooit maar dan ook nooit doen. Nog helemaal afgezien van wat hij er zelf van vindt, zou het politieke zelfmoord zijn. In Rusland is er een ding wat ‘ook’ van een leider wordt verwacht en dat is mannelijkheid en leiderschap, zwakte en jezelf notabene door het buitenland laten vertellen wat je moet doen, horen daar absoluut niet bij.

  Als je iets wilt veranderen aan de rechten van homo’s in Rusland moet je dus niet bij de top zijn, maar bij de onderkant en dat gaat tijd kosten.

  Als je wilt voorkomen dat de Olympische spelen ooit weer naar een land gaan waar rechten van wie dan ook met voeten worden getreden, dan moet je meteen weg zappen als je iets van de spelen op de televisie ziet. Als iedereen dat doet helpt dat echt. Bij gebrek aan kijkers daalt de waarde van de reclame zendtijd rond de spelen en als dat gebeurt wordt het IOC aangesproken door partijen die geld en macht hebben en geïnvesteerd hebben in de spelen. Boycot bedrijven die de spelen sponsorren. Dat helpt, stemmen met je geld is altijd het enige dat helpt. maar goed daar moet je zelf wat voor doen of laten, dat was natuurlijk niet de bedoeling… Zo betrokken zijn we allemaal nu ook weer niet! Is allemaal lastig en we willen natuurlijk wel allemaal de 500 meter van Pietje Puk zien…

  • kletsmajoor

   Denk je dat de situatie van homo’s en andere minderheden in Rusland beter wordt als het buitenland Rusland links laat liggen?

   (in antwoord op Floris Maaskant)
   • Floris Maaskant

    Nee dat zeg ik ook niet. Ik zeg alleen dat het aanvallen van Putin daar niks aan bijdraagt. Iets veranderen in Rusland op dit vlak doe je van onderaf. En dat kost veel tijd, wij denken dat wij daar op onze manier even de boel kunnen regelen, terwijl we zaken juist van kwaad tot erger maken. In plaats van ons te verdiepen in de mores van het land

    Wat ik daarom zeg, is dat het aanvallen van Putin en Rusland en boycotten van de spelen juist een negatieve bijdrage levert aan het oplossen van het probleem. Ik zeg niks over links laten liggen. Als je wil dat het daar veranderd zal je je open moeten stellen voor Rusland en het volk onze waarden laten adopteren, dat kost tijd, maar dan zal de president automatisch die waarden over nemen.

    Wat ik daarnaast zeg is dat Putin niet perse tegen homo’s is, hij volgt in dit soort voor hem onbelangrijke zaken (!) de stem van het volk. Hij geeft ze wat ze hebben willen op zaken die voor hem niet (!) van belang zijn om door te kunnen drukken op punten die voor hem wel van belang zijn. Hij gaat niet tegen de wens van zijn eigen volk dit soort dingen veranderen om wat knakkers in het buitenland hun zin te geven. Noem het democratie, de meerderheid krijgt zijn zin.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     Maar waarom wijs je dan op de mogelijkheid van wegzappen als er iets van de olympische spelen op TV is?

     (in antwoord op Floris Maaskant)
     • Floris Maaskant

      Omdat je daarmee het IOC dwingt in de toekomst de spelen in landen te organiseren die voldoen aan westerse maatstaven omdat anders de spelen niet bekeken worden.

      Dit betekend natuurlijk wel dat het grote publiek mee moet doen. Dan krijg je financieel impact, doordat reclame blokken waardeloos worden rond de uitzendingen omdat niemand er naar kijkt.

      Ik zeg dit om twee redenen, ten eerste omdat ik weet dat het meer impact heeft dan de koning weg te laten of Putin aan te spreken en ten tweede om de hypocrisie in Nederland bloot te leggen. Zoals ik al aan gaf, lekker vanuit je leunstoel klagen en roepen dat het anders moet maar als je zelf wat zou moeten doen voor je goede zaak dan is dat te veel gevraagd!

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Maar als de spelen alleen naar landen gaan die aan westerse normen voldoen, dan laten we de rest van de wereld toch in feite links liggen?

      (in antwoord op Floris Maaskant)
     • Floris Maaskant

      Je kunt die landen toch op een andere manier ‘helpen’ dan door ze wel de spelen te laten organiseren en die vervolgens weer te boycotten?

      Er zijn veel meer opties. Al die landen willen onze cultuur… verkoop ze BMW’s en CocaCola en de rest van onze lifestyle volgt vanzelf beetje bij beetje…

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Als het gaat om culturele impact lijken de spelen me veel krachtiger dan auto’s of frisdrank verkopen. Overigens betwijfel ik of “die landen” allemaal onze cultuur willen. Ze willen bepaalde producten maar veel verder gaat het niet denk ik.

      (in antwoord op Floris Maaskant)
     • Floris Maaskant

      Ik denk het niet, de spelen zijn maar een keer, en CocaCola en BMW en anderen brengen het hele jaar door hun reclame, producten enz. mee en kunnen een impact maken op eenieders leven.

      En je hebt gelijk in eerste instantie willen ze alleen een paar dingen uit onze cultuur, maar dat schuift steeds verder op.

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Ik zie daar geen bewijs voor. Neem bijvoorbeeld de volken in Europa. We leven al meer dan 1000 jaar min of meer op elkaars lip en handelden, werkten en vochten al die tijd met en tegen elkaar. We hebben veel van elkaar overgenomen maar toch zijn er nog altijd enorme cultuurverschillen. Afgezien van het vechten met elkaar denk ik dat dat goed is. Diversiteit is een vruchtbare basis voor verdere ontwikkeling. Een monocultuur is kwetsbaar.

      (in antwoord op Floris Maaskant)
 3. Cornelis Berend

  De ‘anti-home propaganda wet’ is een vrijbrief om te handelen naar eigen inzicht voor mensen die van mening zijn dat homosexualiteit een geestesziekte is. En juist ons land waar tenminste, of juist, de wet er een andere kijk op heeft, stuurt de koning en minister-president naar de spelen om er niets over te zeggen.

  Maar ik kan u verzekeren als het (nog) minder gaat met het gas of de fossiele brandstoffen in het algemeen, dan gaan er ook nog andere principes aan die wij beschaving noemen.

Reacties niet toegestaan