Regeringstroepen Zuid-Sudan stelen Unicef-kinderrugzakjes

Unicef stelde 'terug naar school'-rugzakjes beschikbaar voor kinderen in Zuid-Sudan die getroffen zijn door het geweld in de regio. Nu blijkt uit foto's dat het Zuid-Sudanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) de rugzakjes en ook andere schoolspullen heeft gestolen. De foto's tonen beelden uit Bor waar al 7 weken etnisch geweld voorkomt. Volgens de VN-organisatie Unicef is dit flagrant misbruik van onderwijsmateriaal. "Wij zij uiterst bezorgd te moeten vaststellen dat de door ons beschikbaar gestelde voorraad hulpgoederen massaal geplunderd is, net als die van humanitaire organisaties en winkels in scholen en ziekenhuizen", verklaart woordvoerster Sarah Crowe tegenover het Franse persbureau Agence France Presse (AFP). "Zulke diefstallen illustreren het volledige gebrek aan respect voor humanitaire hulpverlening en voor het principe van bescherming van burgers", vervolgt Crowe. Crowe pleit voor passende maatregelen tegen misbruik van goederen die voor slachtoffers bestemd zijn en dan vooral kinderen. Naast schoolspullen zijn er ook voertuigen, voedselvoorraden en medicijnen van het Rode Kruis en van Artsen Zonder Grenzen gestolen.

Bron(nen):   AD      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RHK

  Crowe heeft gelijk dat ze dit aan de kaak stelt, maar een verrassing mag het niet zijn want dit gebeurt al decennia lang met onze hulpgoederen.
  Humanitaire hulp komt vaak nooit bij de behoeftigen terecht, ook nu niet maar dat weten wij toch al lang?
  Als we dan humanitaire hulp willen verlenen dan moet die eigenlijk altijd vergezeld gaan van zwaar bewapende NAVO/VN militairen anders kun je er vergif op innemen dat het gestolen zal worden door rebellen/regeringstroepen of door corruptie nooit getransporteerd zal worden naar de burgers in dit soort landen.

 2. Karl Ruprecht Kroenen

  Het meeste Jantje(hips)Pronk en soortgenoten hulp-geld staat veilig op Zwitserse rekeningen tnv regeringsfunctionarissen van desbetreffende landen.
  En is ook in de zeer diepe zakken van bevriende organisaties gevloeid.

Reacties niet toegestaan