Dierentuin heeft gezonde jonge giraf gedood en gevoerd aan de leeuwen

In de dierentuin van Kopenhagen is zondag  - ondanks alle protesten - een jonge en kerngezonde giraf  afgemaakt. De dierentuin wilde hem kwijt en had geen andere dierentuin gevonden die hem wilde hebben. Dus werd hij met een stroomstootwapen dood gemaakt en daarna in stukken gevoerd aan de leeuwen en tijgers.
Er was geen andere keuze dan de giraf niet volwassen te laten worden, legt de dierentuin op haar internetpagina uit. In het Europese netwerk van dierentuinen en aquaria (EAZA) geldt het beleid om bloedverwantschap tussen giraffen te vermijden. Omwille van genetische redenen kon geen andere zoo in het EAZA-netwerk, dat 300 dierentuinen telt, worden gevonden. Een castratie van het dier werd niet overwogen omdat het te gruwelijk is en ‘ongewenste’ bijwerkingen zou hebben. De executie van Marius zorgt voor onbegrip op het internet.  De zoo van Frösö in het Zweedse Ostersund, die geen lid van EAZA is, liet in de Zweedse krant Expressen weten dat hij tevergeefs gevraagd heeft om het dier bij hen te mogen stallen.

Bron(nen):   BBC      

23 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  het jonge dier is vanochtend doodgeschoten.

  • Robin

   Lol, Denen ook omwille van genetische redenen ruimen dan maar?

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    nee, natuurlijk niet.Dieren behoren genetisch goed ( was deze giraf toch! ) te zijn. Mensen maken dit beleid, een directeur die het uitvoert, geadviseerd door een Europese Instantie, deze directeur luistert niet naar burgers etc, vrije plekken.Er waren oplossingen. Zou de directeur, door zijn genen en dna dan erg angstig zijn geweest, om initiatief te tonen. Voorspelling, deze directeur krijgt een andere plek als Kassier aangeboden
    of als verkoper in zo’n huisje met allemaal pluche speelbeestjes, waaronder ook giraffen.

    (in antwoord op Robin)
    • Robin

     Genetische defecten kom ook in de natuur voor. En daar worden de lijders aan deze defecten ook op een natuurlijke wijze geruimd. Voorspelling: deze man die het niet over zijn hart kon verkrijgen om het beest te castreren of naar een niet EAZA aangesloten dierentuin wilde sturen (Artis is EAZA) zal door onwetende zichzelf op de borst trommelde dierenvrienden bedreigd gaan worden, zijn vrouw en kinderen moeten onderduiken en de dierentuin in kwestie, een gerespecteerd instituut dat zich al heel lang bezig houdt met een fokprogramma voor giraffes zal een enorme bak ellende over zich heen krijgen. Oh, lees even dit. http://www.zoo.dk/BesogZoo/Nyhedsarkiv/2014/Februar/Why%20Copenhagen%20Zoo%20euthanized%20a%20giraffe.aspx

     (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      die site had ik al gelezen, je hebt wel gelijk dat er een enorme publicitaire pressie op het gezin kan ontstaan.Pleit me hierin niet vrij, maar het kan een van de grote nadelen zijn van deze manier van reageren als men zich door gevoelens laat leiden. Toch blijft het onbegrijpelijk dat een gezond dier wordt gedood.

      (in antwoord op Robin)
 2. Robin

  Daarom heb ik ook zo’n hekel aan leeuwen. Die doen het in Afrika, stiekem, zonder dat we het merken bambi’s afslachten. Schande!!!!

  • marianne martens

   niet stiekum, op zonder humane gevoelige mensen.

   (in antwoord op Robin)
 3. RHK

  Nou moeten ze mij als simpele burger eens uitleggen waarom ze dit doen.
  In Afrika schreeuwen we moord en brand als stropers dit soort dieren afslachten. We hebben dierentuinen met fokprogramma’s om de dieren voor uitsterven te behoeden en mensen kunnen daar genieten van “wilde” dieren.
  Meerdere dierentuinen wilden hem opnemen, maar ja… die hoorden niet tot het kliekje van maar 300 dierentuinen in het EAZA netwerk. Dus… we maken een gezond dier dood en dat wordt dan leeuwenvoer? Lijkt me niet zo vreemd dat dit voor onbegrip zorgt.

  • FritsB

   Marius was een mannetje. Daarvan worden er altijd te veel geboren (omdat in een groep altijd maar één man aanwezig kan zijn die concurrenten tamelijk naar het leven staat, ook bij giraffen). Kun je een dergelijk overtollig dier niet kwijt, dan heb je als dierentuin weinig keus dan er vlees voor de roofdieren van te maken. Vergeet niet dat giraffen bijzonder gevoelig zijn voor genetische afwijkingen (er lopen er in dierentuinen al genoeg rond met scheve kaken, om maar eens een voorbeeld te noemen), en je wilt niet het risico lopen dat een niet bij het stamboek aangesloten tuin (het heeft niets met “Europa” te maken) er toch mee gaat fokken. De fout die in Kopenhagen gmaakt is is dat men Marius in alle openheid aan zijn eind heeft willen helpen; je weet dat je publiek dan boos wordt omdat giraffen zo lief zijn.

   (in antwoord op RHK)
 4. mike

  weet je wat ik vind ,……ze moeten die directeur maar voor de leeuwen gooien
  hij heeft mooi praten,maar een dier kan niets zeggen.
  Dus leeuwen vreet op die directeur!!!!!!!!!!!!!!!!!
  En wel zo snel mogelijk!!!!!!!!!!!!

 5. marianne martens

  Op het filmpje kun je zien hoe Marius wordt opgengesneden na te zijn vermoord
  door procedures en bureaucratie.Blijft over dat Denemarken net zoals Nederland ” knettergek” zijn of zijn ze in Denemarken al bezig met het genetisch opschonen van de dieren- en plantenwereld. Beloofd wat in Europa. de enige echte democratie is Zwitserland.

 6. knier

  Nou vind ik het ook wel vreemd dat een dier als die giraf als kattevoer wordt gebruikt maar waarschijnlijk zit er wel meer achter als we hier te horen krijgen.
  Verder moet iedereen niet zo hypocriet doen,er worden dagelijks duizenden gezonde koeien,varkens en kippen geslacht als voer voor een andere diersoort.

 7. Divert

  Wat een hoop vegetariërs ineens op dit forum….. Kijk, ik snap ook wel dat het niet leuk is om te horen dat een gezond beest is afgeslacht en aan de leeuwen is gevoerd, maar denk eens na: wat hadden die leeuwen anders gegeten? Een krop sla? En wat ligt er vanavond op uw bord?

  • marianne martens

   het is een ethische kwestie. Gezond dier vermoorden en voor de camera in stukken snijden, het beest is verwekt in dezelfde ZOO. Ziet er tamelijk barbaars uit ( zie Deense kranten ). Deze dierentuin organisatie straalt geen enkele twijfel uit, mitsen en maren. Zou me niet verbazen als het personeel doodsbang is voor de TOP of de CEO’s. Ja, wat zouden de leeuwen anders eten, gehandicapten dieren? geestelijk gestoorden dieren? onaangepasten dieren? verschillende kleuren door elkaar dieren? Homoseksuele dieren? Bij het bord hoort ook bestek, uitgeserveerd door de Directeur.

   (in antwoord op Divert)
   • Divert

    Alleen al in Nederland leven er meer dan 550 miljoen dieren in de bio industrie die een aanmerkelijk minder fraai leven hebben dan deze giraffe heeft gehad en gaan op nog minder mooie manier aan hun einde komen. Vegetariërs of veganisten hebben in deze discussie over de giraf nog recht van spreken. De overige mensen die hun schande uitspreken over de giraffenaffaire zijn gewoon hypocriet. Vanavond weer een lekker stukje plofkip op je bord en je druk maken over een giraffe die door een leeuw wordt opgegeten. Jammer voor deze giraffe, maar als je echt begaan bent met het lot van dieren zijn er betere voorbeelden waar je je boos om kan maken.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     Ben vegetariër, lid van PIEP, van Compassion in World Farming e.a. Gesteund door de VN. Zegt niks of wel iets. Net zoals Hertsenberg ooit een keer een koe zag hangen aan 1 stuk touw aan 1 poot, het kan niet de bedoeling zijn dat dieren worden opgepompt met water, medicijnen,gemarteld, geslagen, getrapt voor de consumptie. Deze beelden zijn indringend, blijven langer hangen. Bij lezen van een artikel schep je meteen afstand.

     (in antwoord op Divert)
     • Divert

      Beste marianne, zoals je weet zijn leeuwen geen vegetariërs. Wat zouden de leeuwen gisteren gegeten hebben als deze giraffe niet afgemaakt was? Volgens mij ook vlees. Gisteren een giraffe, morgen gewoon weer het vlees van de slachterij waar niemand van heeft gezien wat de herkomst is en kunnen wij weer lekker verder dromen van stukken biefstuk die aan een boom groeien.

      (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      het is geen gevecht tegen vlees eten noch van mensen noch van dieren. laat carnivoren lekker happen van stukjes vlees en genieten. Het zijn de beelden van een gezond zelf gefokte dier die me raken terwijl er ergens plek is. Probeer gewoon een beetje out of the box te denken. Doe iets wat z.n hogere Pieten fout vinden. Doe iets voor je dier, je publiek waaronder kinderen , jongeren en oudjes.

      (in antwoord op Divert)
 8. De Staatsburger

  De rol van de giraffe in de natuur is nu eenmaal die van prooidier.

  • marianne martens

   Niet in een dierentuin, waar bezoekers de jonge giraf hebben zien lopen
   en met statuur hebben zien eten.De directeur zei dat hij de standaardprocedure heeft gevolgd en wordt nu inderdaad bedreigt door ontslag of whatever. Nu maar hopen dat het Bestuur de “rug” recht houdt want ws heeft hij de mooiste baan in Denemarken. Heb bezwaar tegen de standaardprocedure, terwijl er oplossingen waren. (Als voorbeeld een predictor/ mens, een vrouw heeft al 1/2 jaar ernstige pijn aan haar rug, morfine, MRI =1/2 maart, 10 dagen wachten de uitslag en ws als laatste mogelijkheid operatie ) Standaardprocedures om te kotsen. Lees vooral eens het stuk/ essay van Bert Keijzer van afgelopen zaterdag in Trouw. Nederland is onmenselijk geworden en is aan het stikken in zijn procedures.

   (in antwoord op De Staatsburger)
   • Divert

    Beste Marianne, je schiet nu toch wel door. Een dier is geen mens met een vachtje (heb ik ooit van de dierenarts, die met de beste bedoelingen dierenarts is geworden, geleerd waar ik met mijn dieren kwam). Met dieren ga je dus ook niet aan lopen modderen en rekken zoals we gewend zijn om met mensen te doen. Als een dierenarts een dier in zijn handen krijgt waar niet in alle redelijk een oplossing voor te vinden is, dan laat hij het dier inslapen. In het belang van het dier zelf.
    Deze giraffe had het probleem dat hij een mannetje was en dat hij niet geschikt was voor voortplanting. Giraffes leven in kuddes vrouwtjes met een mannetje erbij. Meerdere mannetjes vechten elkaar de tent uit (gebruikelijk bij veel zoogdieren), dus één mannetje op één kudde. Dat moet dan wel een mannetje zijn die geschikt is om mee te fokken. Dat was deze giraffe niet, dus was er geen enkele dierentuin bereidt of überhaupt in staat om hem op te nemen.
    Dan blijven de dierentuinen over die geen fokprogramma hebben zoals die dierentuin in Hoenderloo die vandaag in het nieuws was (met die “ik had tranen in mijn ogen toen ik het hoorde” directeur). Ik heb eens op de website van die dierentuin gekeken, maar daar heeft men nog helemaal geen giraffen en dan mag je je best afvragen hoe geschikt deze plaats is om nog 25 jaar een gecastreerde giraf in zijn eentje gefrustreerd in een weitje te laten staan. Giraffen zijn kuddedieren en niet solitair.
    Al met al was het afmaken van de giraffe denk ik de minst slechte oplossing. In het belang van het dier zelf.
    En nogmaals: dieren zijn geen mensen met een vachtje.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     “Dieren zijn geen mensen in een vachtje”, mooie omschrijving van je.Tja, je antwoord is genuanceerd en begrijpelijk en goed beargumenteerd. Wat ik min of meer ongenuanceerd heb opgeschreven, was na het zien van het YOU TUBE filmpje van de directeur, ben geschrokken van de scheiding tussen ratio/ gebrek aan gevoel en gebrek aan inlevingsvermogen in de ander. Met dedain omfloerst van ” eigen gelijk”, geen twijfel etc.
     “Zo is het leven”, zei deze man steeds. Het leven is soms een tragedie, daarop reageren reageren we, je hebt geen keus. Een dierentuin heeft een gesloten structuur met regels. Mogen de bezoekers dromen en in sprookjes geloven a.u.b. We worden al genoeg geconfronteerd met groot leed etc. De commentator vond het tamelijk kil en koud wat er was gebeurd. Ontkenning. Het heeft me diep geraakt vooral toen dit dier dood was. “Een dier is geen mens in een vachtje”, klopt, maar miljoenen mensen hebben mooie gevoelens bij dieren, ook boeren, het is ook zo dat dieren levensverlengende pilletjes krijgen en zelfs een laparoscopie operatie. Toch ook mooi of vergeten we het vachtje?

     (in antwoord op Divert)
  • marianne martens

   http://www.berlingske.de
   even “giraf” in-tunen bij de krant en je krijgt de director HOR ZOOS te zien in gesprek met een Engelse TV zender/You Tube. Vast een man naar je hart.

   (in antwoord op De Staatsburger)

Reacties niet toegestaan