Aiat Fayez: ‘Ik pak mijn koffers’

Een bijzondere brief staat in Libération afgedrukt van Aiat Fayez, een jonge schrijver die enkele romans in Parijs publiceerde. Hij schrijft hoe hij de spullen verkoopt wat hij niet meer nodig heeft, zijn bagage bij elkaar pakt en Frankrijk verlaat, 31 jaar oud en na een verblijf van 10 jaar.
Fayez kwam als student filosofie naar Parijs, brak door als schrijver, maar heeft geen zin meer om tussen de xenofobe Fransen te leven. 
In korte tijd is er veel veranderd, beweert hij. Nog maar enkele jaren geleden kon hij anoniem over straat en niemand die op hem lette. Maar de sfeer is veranderd, zoals ook de publieke opinie niet meer dezelfde is en het lijkt wel of hij wordt weggekeken.
Dieptepunt vormen de momenten dat hij zijn verblijfsvergunning moet verlengen. Je komt bij de préfecture en wordt daar behandeld als een dief annex verkrachter. Ongetwijfeld put het personeel inspiratie uit het feit dat de president een hekel heeft aan buitenlanders, zo meent Fayez, en hij gelooft het verder wel.
Hij gaat weg, terug naar het land waar hij ook niet meer past. Maar weg uit Frankrijk waar de vijandige mentaliteit hem niet langer aanstaat.

Bron(nen):   Libération