Als opeens de rekeningen niet meer worden betaald

Niet meer met geld om kunnen gaan is een van de eerste verschijnselen van Alzheimer. Pas als crediteuren aan de bel trekken, wordt de familie wakker geschud en volgt vaak een harde landing.
In The New York Times een verhaal over het echtpaar Packel. Mevrouw Packel bemerkte op een gegeven moment dat haar man niet alleen een hele tijd geen rekeningen meer had betaald maar ook dat bijna hun hele spaartegoed was verdwenen. Hij bleek, zonder dat iemand iets had gemerkt, Alzheimer te hebben.
Dementie kan in een vroeg stadium door hersenscans ontdekt worden. Maar artsen die de signalen zouden kunnen vertalen durven geen opinie naar buiten te brengen, bang dat ze er naast zitten. Advocaten en financiële adviseurs zouden er aan te pas moeten komen. Maar ook die hebben geen idee hoe ze er op moeten reageren.
De Packels hebben inmiddels hun riante huis  moeten verkopen om de crediteuren en advocaten te betalen. Ze wonen nu in een 1-kamer appartementje. Mevrouw Packel (75) werkt als receptioniste om in hun onderhoud te voorzien.
In de Times een pleidooi om mensen die door dementie niet meer in staat zijn hun financiële zaken op orde te houden te beschermen en te begeleiden.

Bron(nen):   The New York Times