Samhain: feest voor Engelse druïden en heksen, maar niet voor BBC

Engelse druïden en heksen vierden in de nacht van 31 oktober Samhain: hun eerste grote festival sinds hun geloof, het Paganisme, erkend werd als een religie. Daarmee verkreeg het dezelfde status als andere religies, zoals het Christendom en de Islam.

Samhain, van oorsprong het nieuwjaarsfeest van de Kelten, markeert het keerpunt van de lichte naar de donkere helft van het jaar. Tijdens deze nacht, die noch bij het oude noch bij het nieuwe jaar hoort, staan de poorten van de onderwereld op een kier en is contact met de overledenen mogelijk. Samhain is echter geen somber feest, zoals Allerheiligen, omdat pagans de dood niet als een eindpunt zien maar als een nieuw begin. Druïden, heksen en andere pagans voeren allerlei rituelen uit rond een heilig vuur.

De BBC besteedde daar uitgebreid aandacht aan, zowel op TV als op de website, maar dat schoot in het verkeerde keelgat van christelijke leiders. Zij vinden dat het Christendom verwaarloosd en gemarginaliseerd wordt door de BBC. Het Christendom is volgens hen nog steeds de mainstream religie en alleen al daarom is het onverantwoordelijk om zoveel zendtijd te besteden aan een minderheid. De BBC-woordvoerder gaf geen commentaar.

Bron(nen):   BBC News  Daily Mail