Gault Millau: oog voor vrouwen in de Nederlandse gastronomie

Op 1 november werd de GaultMillau-gids gepresenteerd in het Circus Theater in Scheveningen. Voor het vijfde jaar is de gids actief in Nederland. Tal van awards werden uitgereikt. Aan de top was er weinig nieuws te melden: Sergio Herman van Oud Sluis in Sluis blijft onbetwist Nederlands Beste Chef. En Librije in Zwolle blijft het beste restaurant van Nederland.

Wat opviel is dat relatief veel vrouwen een award kregen. Met name vrouwelijke sommeliers maken een opvallende ontwikkeling door, zo constateert de hoofdredacteur van de Nederlandse Gault Millau, Jan van Lissum.


Nadine Mögling (foto) van Culinaire Verwennerij Bij Jef in Den Hoorn op Texel heeft de award 'Wijn/Spijs Specialist van het Jaar' gewonnen. Mögling wordt vooral geprezen om haar eigenzinnige wijnkeuzes.

De 'Wijnkaart van het Jaar' was van de hand van sommelier Chantal de Raaf (Fred, Rotterdam).

Gastvrouw en sommelier Iete Braeken (De Lindehof, Nuenen) kreeg de onderscheiding ‘Talentvol Gastvrouw’.

Naast de ‘vrouwenpower’ merkten de GaultMillau-inspecteurs op dat er veel jong talent aan komt. De nieuwe garde van sommeliers en gastheren staat te trappelen. Ook hier beloonde de gids talenten als Edger Groeneveld (Het Koetshuis, Bennekom) die ‘Sommelier van het Jaar’ werd en Adrian Zarzo Habraken (Ivy, Rotterdam) met de eretitel ‘Talentvol Sommelier van het Jaar’.

Bron(nen):   Gault Millau  Misset Horeca