Eén op vijf Belgen is bijgelovig

Twintig procent van de Belgen zegt bijgelovig te zijn en loopt dus het risico uitgebuit te worden door de markt van de esoterie. Dat concludeert het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) uit een enquête onder ruim 600 volwassenen. Het OIVO pleit voor betere reglementering en meer controle op de praktijken van bijvoorbeeld helderzienden en genezers.

Het OIVO wil de consument waarschuwen voor mogelijk bedrog en oplichterij van helderzienden of genezers. Aan de overheid vragen de onderzoekers om de wet op de marktpraktijken in de paranormale sector strikter toe te passen en te controleren.

In vergelijking met 2007 is het aantal bijgelovigen toegenomen. Dat geldt zowel voor het geloof in de praktijken van genezers en helderzienden, als voor de waarde die gehecht wordt aan astrologie, horoscopen en handlezing.

In Wallonië is men vaker dan gemiddeld bijgelovig, vooral op het Waalse platteland (35%), terwijl Vlaamse plattelandsbewoners minder vaak dan gemiddeld bijgelovig zijn (6%).

Bron(nen):   De Morgen