NRC joeg Benno L. weg uit Leiden

NRC wekte zaterdag de indruk dat de gemeente Leiden geheel vrijwillig bekend maakt dat de oud-zwemleraar Benno in Leiden woonde en liet de burgemeester van Leiden aan het woord die verklaarde waarom hij er voor had gekozen de zedenmisdadiger, die zijn straf heeft uitgezeten onderdag te bieden. Maar zo blijkt het niet te zijn gegaan. Twee freelance journalisten boden het nieuwtje aan de krant aan en die wilde het graag hebben als de twee ook een reactie van de burgemeester hadden. Door de interview aanvraag ontdekte de gemeente Leiden dat het nieuws op straat lag en besloot de gemeente in haast om zaterdag (na publikatie door NRC) een persconferentie te houden. Na het bericht in de krant verzamelde zich boze mensen voor de flat waar de man woont. Er wordt al gevraagd om het aftreden van de burgemeester en het ziet er niet naar uit dat Benno in Leiden kan blijven wonen

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Ik begrijp niet waarom ze pedo’s die hun straf hebben uitgezeten persé in een woonwijk wilen vestigen. Waarom niet in zo’n hufterbunker aan de rand van de stad zoals ze met hopeloze overlastgevers doen?

  • De Staatsburger

   Simpel. Discriminatie tegen mensen vanwege hun seksuele voorkeur is volgens de universele verklaring van de rechten van de mens een misdaad tegen de menselijkheid.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Maar waarom kunnen ze dan wel veroordeeld worden? Het gaat er toch om dat ze kinderen iets vreselijks aan kunnen doen? Niet om het enkele feit dat ze pedoseksueel zijn.

    (in antwoord op De Staatsburger)
    • De Staatsburger

     Ze kunnen alleen veroordeeld worden als ze misdaden hebben gepleegd. Een pedoseksueel die zijn handen thuis houdt is immers geen gevaar voor de samenleving.

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Maar het gaat hier om pedo’s die wèl in de fout zijn gegaan en hoe die na hun straf terug in de maatschappij moeten worden gebracht. Met daarbij het gegeven dat de recidive onder pedo’s zeer hoog is.

      (in antwoord op De Staatsburger)
  • Louis_van_Meegeren

   omdat de kans op recidive stijgt als je ze als hopeloos beschouwt

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    De recidive bij pedo’s is sowieso al heel hoog. Dat weten buurtbewoners ook en juist daarom is het “onhandig” om pedo’s direct weer in een woonwijk te plaatsen.

    (in antwoord op Louis_van_Meegeren)
  • Jannie Ooms

   Nou. ik begrijp het wel. Voor zover je ergens in Nederland al een betaalbaar huurhuis kunt krijgen, zul je –als je er al voor in aanmerking komt- toch altijd in de bewoonde wereld terecht komen.
   Ook als pedofiel dus.

   Dat ouders voorzichtiger zullen zijn met hun kinderen als er een pedofiel in de buurt woont, dat spreekt vanzelf. Maar het gaat mij te ver om een pedofiel levenslang uit de maatschappij te weren als hij of zij uit de gevangenis komt. Want daar komt het toch op neer, als zo’n man of vrouw nergens mag wonen.

   Volgens de burgemeester van Enschede gaat het jaarlijks
   om 1100 gevallen. En slechts vijf daarvan leiden tot huisvestings-problemen. De rest heeft kennelijk nooit de aandacht van de kranten getrokken en stroomt probleemloos in.

   Gisteren schalde bij P&W de ‘stem des volks’. Het was weinig verheffend wat er werd gezegd. Benno L. en de burgemeester kunnen maar beter zorgen dat ze voor a.s. zaterdag uit Leiden zijn verdwenen, anders ‘gebeurt er wat’.

   De ‘stem des volks’ zei ook op te komen voor bejaarden en
   gehandicapten. Die moeten veilig kunnen leven. Nu die ook in dat betoog werden opgenomen, houdt dat nogal wat in. Dat betekent in dat geen enkele ex-gedetineerde nog in een woonwijk terug mag komen, op een frauderende boekhouder na misschien. Moordenaars, dieven, overvallers, pedo’s, verkrachters, mishandelaars, verkeers-aso’s: nooit meer terug in een woonwijk. We willen veilig kunnen wonen.

   Begrijp me niet verkeerd hoor. Ik wil ook liever geen ex-gedetineerde als buurman. Maar een zekere mate van gevaar hoort nu eenmaal bij het leven. Dat is altijd zo geweest. Echter, de stem des volks is
   de laatste jaren steeds luider geworden, waardoor het geruisloos in de samenleving herintegreren van bekende ex-delinquenten als Benno L., vroeger een vanzelfsprekende zaak, tegenwoordig op grote problemen stuit.

   Wat mij betreft keren we terug naar de situatie van vroeger en wordt de ex-gedetineerde pedo-sexuelen dezelfde kans op huisvesting geboden als aan andere gedetineerden die hun straf hebben
   uitgezeten. Mits onder begeleiding van de reclassering en niet in de buurt van hun slachtoffers.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    De extra onrust over pedoseksuelen komt, denk ik, omdat de recidive bij hen zo hoog is en de gevolgen voor kinderen en hun ouders zo groot zijn.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
 2. Templein

  Ik ben ook voorstander van Terug Naar De Gewone Wereld. Maar wel mits er sprake is geweest van goede therapie en doorgaande begeleiding en controle. En dat ze geen kans hebben op een baan waar kinderen zijn. Daarin vertrouw ik de overheid minder. Te vaak blijkt er bezuinigd te zijn op therapie, is er geen begeleiding vanwege ziekte personeel, en zijn de daders weer aan het werk met kinderen.
  Gisteravond moest bij alle programma’s op tv de Leidse burgemeester, de Leidse bewoners en de advocaat. Maar waar blijft de aandacht voor de resocialiserende en begeleidende overheid? Hoe en wie oordeelt dat de kans op herhaling vrijwel is uitgesloten?

 3. Edward_II

  bekendmaakte, woont, freelancejournalisten, interviewaanvraag, gehaast, verzamelden, plus 4 leestekenfouten.
  Ruime onvoldoende.

Reacties niet toegestaan