Het type man dat vreemdgaat: een NKCD

In haar boek 'Lasting Transformation' beschrijft psycholoog Abby Rosen de man die het niet kan laten om vreemd te gaan: een NKCD. NKCD staat voor: Narcistisch, Kritisch, Controlerend en Dominant. Nog erger dan een 'gewone' narcist, dus.

Ze kunnen geen contact maken met hun emoties en gebruiken anderen voor het vervullen van hun eigen behoeften. Als ze zich kwetsbaar voelen, roept dat angst op. Dan gaan ze zich dominant en kritisch gedragen. Dit persoonlijkheidstype raakt vaak verslaafd: alcohol, drugs of seks, dat maakt niet uit.

Hoe kun je een NKCD herkennen?  Hij kan heel charmant en charismatisch zijn, vooral als zijn prooi nog moet bemachtigen. Maar hij is ook heel egocentrisch. Hij wil altijd in het centrum van de belangstelling staan en is extreem gevoelig voor bewondering (en dus ook voor afwijzing).

Als hij niet krijgt wat hij wil, wordt hij kritisch, controlerend en dominant, ontzegt hij affectie aan zijn partner en zorgt ervoor dat ze zich gestraft voelt. Door vreemd te gaan bijvoorbeeld.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws