Nieuw boek over ME/CVS: Luister naar de geluiden van een wilde slak

'The Sound of a Wild Snail Eating' van Elisabeth Tova Bailey gaat over de ziekte van de schrijfster. Tijdens een vakantie in de Alpen wordt ze ziek. Het lijkt een griepje, maar het gaat niet over. Het blijkt ME of het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) te zijn. Ze was toen 34. Eenzaam brengt ze haar dagen grotendeels in bed door.

'Time unused and only endured, still vanished, as if time itself is starving, and each day is swallowed whole, leaving no crumbs, no memory, no trace at all'. 

Tot een vriend op het ludieke idee komt om een pot met viooltjes en een slak, die hij in het bos gevonden had, mee te nemen. In eerste instantie wist Bailey niet wat ze er mee aan moest, maar al gauw gaat de slak en de eenvoud van zijn dagelijkse bewegingen haar fascineren. De slak straalt een meditatieve rust uit. De titel van het boek verwijst naar het feit dat ze de slak zelfs kan horen eten: 'alsof een heel klein iemand aan een stengel bleekselderij knaagt'.

Bailey verdiept zich in de malacologie,een tak van de zoölogie die zich bezighoudt met de studie van mollusken ('weekdieren'). Ze spit een 12-delig werk 'The Mollusca' door en ontdekt dat mensen al sinds de Oudheid beste maatjes zijn met de slijmerds. Ze is nog steeds bedlegerig, maar piekert niet meer over haar ziekte. Alle aandacht gaat naar de slak.

Ze deed er 4 jaar over om het boek te schrijven. Nu staat het in de top 10 van beste boeken uit 2010 in de categorie 'Science & Technology' van de American Library Association's Book List Editors.

Bron(nen):   Daily Mail  CFS Chronicles