Tegen de psychologie

Men vroeg Benno Barnard op de Boekenbeurs in Antwerpen een lezing te houden over de vraag: ‘Zijn alle boeken zelfhulpboeken?’ Hij schreef er een blog over waarin hij de vloer aan veegt met de psychologie en de 'troebele wereld van de therapie'.

'U moet weten dat de westerse beschaving eeuwen van bloedvergieten succesvol heeft doorstaan, dat zij tijdens die lange periode tot grote bloei is gekomen, maar dat één eeuw van psychologie ons aan de rand van de afgrond heeft gebracht', aldus Barnard.

 

Hij moest in eerste instantie denken aan ‘jezelf zoeken’: 'Achter die lelijke term gaat een wereld van hedendaagse misvattingen omtrent de menselijke aard schuil. Die uitdrukking suggereert dat je wezen een object is dat je ooit ergens op de zolder of in de kelder van je existentie hebt opgeborgen, omdat je er geen raad mee wist. Maar als je je Zelf kunt zoeken, kun je dat Zelf ook vinden, nietwaar – en het vervolgens in je borst planten'.

Het leek hem dat die zelfhulpliteratuur bedoeld was om psychologisch te doe-het-zelven, genre: 'Gelukkig gescheiden' of 'Zelf onaneren'. Hij zocht naar bestaande titels en vond onder andere: 'Mijn leven met borderline', 'De ideale vrouw is een bitch', 'Regel zelf je scheiding', 'Het geluk in jezelf'. Kortom, het zag ernaar uit dat hij zelfhulpboeken terecht in verband had gebracht met zijn doodsvijand, de psychologie ...

Lees en geniet

Bron(nen):   Knack