Vrouwen zijn zelf hun ergste vijand

Meisjes kunnen gemeen tegen elkaar zijn, maar het zijn de vrouwen die elkaar volkomen kapotmaken, volgens een nieuw boek dat vette krantenkoppen oplevert. 'The Twisted Sisterhood' (het verwrongen zusterschap) van Kelly Valen onthult dat bijna 90% van de ruim 3000 vrouwen die mee hebben gedaan aan haar onderzoek regelmatig een ‘vloed van valsheid en negativiteit’ van andere vrouwen ondervonden.

Bijna 85 % erkende ernstige opdonders (met verstrekkende gevolgen) hebben te gekregen van andere vrouwen. Hun vrouwenvriendschappen hadden een ‘intens sinister kantje’, gekenmerkt door ‘onderlinge onbeschoftheid’ en geniepige ‘ongegronde negativiteit’.
Valen stelt dat er ‘ons geslacht onmiskenbaar geplaagd wordt door een onderstroom van geniepigheid en negativiteit.’ En ‘deze loopgravenoorlog wordt gevoerd door dezelfde vrouwen die de loftrompet steken over girlpower, feminisme en vrouwensolidariteit.' Voor veel vrouwen was de strijd die onder de oppervlakte raasde zo fel dat ze er bang van werden. Ze beseften dat de grootste bedreiging van hun mede-vrouwen komt.

Bekende vrouwen, van Oprah tot Arianna Huffington (van de Huffington Post), roemden Valens’s ‘moed’  en noemen het boek een noodsignaal. Ook de NY Times prees Valen voor het doorbreken van het laatste vrouwelijk taboe: vrouwensolidariteit. Maar Valen blijft op haar hoede, in 2007 kreeg ze naar aanleiding van een artikel zulke vileine en persoonlijk gerichte aanvallen te verduren. Vrouwelijke academici, boekclubjes en blogs waren furieus dat ze de vuile was had buiten gehangen en noemden haar een anti-vrouw en vrouwenhaatster. Valen: ‘Elke suggestie dat vrouwen medeverantwoordelijk zijn aan het feit dat ze niet slagen in het leven, werd gezien als verraad en intern seksisme.’ Maar juist de felheid van de reacties staafden de beweringen van Valen.

Valen’s visie wordt ondersteund door invloedrijke figuren als psychotherapeute Susie Orbach, maar ook beroemdheden zetten vraagtekens bij de manier waarop volwassen vrouwen met elkaar omgaan. Gwyneth Paltrow schreef op haar blog over de schadenfreude van vrouwen en Sienna Miller verklaarde in een interview: ik heb het godsgericht van vrouwen meegemaakt. Vrouwensolidariteit bestaat niet.

Bron(nen):   Guardian