Ratzinger: ‘Ik werd niet gedwongen af te treden als paus’

Sinds Joseph Ratzinger is afgetreden als paus, nu een jaar geleden, zijn er geruchten dat hij dat niet vrijwillig deed; dat hij werd gedwongen of gechanteerd. Die geruchten halen in Nederland de media niet, maar in Italië zijn ze onderwerp van veel complottheorieën. Zo zeer dat de gepensioneerde paus er op heeft gereageerd. Hij heeft een brief geschreven aan een journalist waarin hij stellig beweert niet onder druk te zijn gezet, maar geheel vrijwillig het ambt te hebben neergelegd, omdat het hem te zwaar werd. Hij ontkent ook dat hij een soort schaduwmacht uitoefent op de achtergrond. 'Er een één paus, Franciscus, die de kerk bestuurt en er is een emeritus paus wiens enige doel is te bidden voor zijn opvolger'.

Bron(nen):   Vaticaninsider      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Zmirlap

    Helaas, die smeerpijp had wel degelijk gedwongen moeten worden om af te treden. Even als de huidige smeerpijp. Aftreden, oprollen en aanklagen als ‘lid van een criminele organisatie’.
    De leidinggevenden van de katholieke kerk zijn geen haar beter dan de president van Uganda of dat mannetje uit Moscow…

  2. De Staatsburger

    Benedictus was door zijn onhandigheid in de media niet echt geschikt voor het ambt, zijn opvolger Franciscus doet het veel beter.

Reacties niet toegestaan