Simpson en de koning: het beroemde liefdesverhaal van twee foute lieden

Alle aandacht (zeker van juwelenkenners) gaat dezer dagen uit naar de veiling van 20 stuks juwelen van de Hertogen van Windsor, beter bekend als ex-koning Edward VIII en zijn echtgenote Wallis Simpson. Miljardair Wafiq Said kocht de stukken na het overlijden van Simpson in 1986 en liet ze afgelopen dinsdag veilen door Sotheby's, wat een bedrag van 8 miljoen pond opleverde. 

Een medewerker van Sotheby's sprak van een wereldberoemde liefdesgeschiedenis. Het is natuurlijk een aansprekend verhaal: een koning die zijn troon opgeeft voor de liefde van zijn leven. Hoe meer er echter duidelijk wordt over de handel en wandel van de Duke en de Duchess, hoe slechter is het daglicht waarin beiden komen te staan. Uit dossiers van de FBI en de Britse Nationale Archieven (de Public Record Office), die recentelijk werden vrijgegeven, blijkt dat beiden nazi-sympathieën hadden. Er wordt zelfs gesuggereerd dat dit voor de regering de belangrijkste reden is geweest om het huwelijk met Wallis Simpson te dwarsbomen. 

De BBC citeert uit een onlangs vrijgegeven telegram uit 1936 van toen nog koning Edward, dat aan Hitler persoonlijk gericht was: 'An alliance between Germany and Britain is for him (the King) an urgent necessity.' Na de troonsafstand reisde het echtpaar inderdaad af naar nazi-Duitsland voor een ontmoeting met Hitler en Hess. Ook bezochten ze een concentratiekamp waarbij ze o.a. te horen kregen dat de wachttorens bedoeld waren voor vleesopslag. 
De Britse regering, door deze en andere malversaties ernstig in verlegenheid gebracht, besloot de voormalige koning in 1940 te installeren als gouverneur van de Bahama's, waar de FBI hem nauwlettend in de gaten hield. In een van de dossiers wordt Edward als volgt geciteerd: 'After the war is over and Hitler will crush the Americans...We'll take over...They (the British) don't want me as their King, but I'll be back as their leader.' 

Naar verluidt was Madonna een van de bieders op de veiling. De popster heeft het in haar hoofd gehaald de liefdesgeschiedenis van deze twee foute lieden te verfilmen. Het is te hopen dat ze kennis neemt van de ernstige kanttekeningen die uit de nieuwe dossiers naar voren komen. De mythe van een zoetsappig liefdesverhaal is allang verdampt.

Bron(nen):   BBC  BBC  Daily Mail