Julian Assange en hoe Zweden worstelt met zijn assertieve vrouwen

Het is vaak een van de eerste dingen die oplettende mannelijke bezoekers aan de Zweedse hoofdstad Stockholm opvalt: de openheid en assertiviteit waarmee Zweedse vrouwen je tegemoet treden. De typische Zweeds vrouw heeft geen moeite met op een man afstappen, een gesprekje aan te knopen of te hinten op een voortzetting van de avond elders. Zweedse feministische organisaties zijn trots op de onafhankelijkheid van de Zweedse vrouw. Deze emancipatie is onderdeel van een veel bredere campagne op weg naar volledige gelijkheid tussen de sexen. Het moet maar eens afgelopen zijn met die rollenspelletjes in de kroeg, vinden ze.
De open manier waarop Zweedse vrouwen het andere geslacht gewend zijn tegemoet te treden heeft een keerzijde. Zweden kent het hoogste aantal meldingen van sexueel misbruik in Europa en heeft het hoogste aantal verkrachtingen op zijn naam staan. Daarnaast is het aantal zaken dat wordt opgelost het laagste in de ontwikkelde wereld. Zweden is al meerdere keren door organisaties als de VN opgeroepen hier meer werk van te maken. En dat gebeurt ook. De Zweedse justitie heeft agressieve maatregelen genomen om sexueel misbruik de kop in te drukken en jaagt zeer actief achter verdachten aan.
Wie is daar momenteel de dupe van? Juist, Julian Assange, die in Groot-Brittanie vastzit omdat de Zweden hem wil vervolgen voor verkrachting. De politieke druk om hem uit te leveren komt niet alleen uit de VS, dus ook uit Zweden.

Bron(nen):   Time Magazine