'Koninkrijk der vrouwen' verloedert rap

Samenleving
zondag, 19 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Mosuo vrouwen trouwen niet, nemen zoveel minnaars als ze willen en kennen geen woord voor ‘echtgenoot’ of ‘vader’. Maar door de komst van toerisme en de seksindustrie is hun cultuur rap aan het veranderen.
Lugu Lake in Zuidwest China, 2700 meter boven zeespiegel is het thuis van de Mosuo stam, vaak beschreven als de laatste matriarchale samenleving ter wereld. In de streek die in China bekend staat als ‘Het koninkrijk der vrouwen’ wonen 40 000 Mosua’s in kleine dorpjes rond het meer. Vrouwen nemen er de belangrijke besluiten, beheren de financiën, bezitten het land en het onroerend goed en hebben de volledige zeggenschap over hun kinderen. Maar de politieke macht ligt bij de mannen (dus de term matriarchaat is niet helemaal correct).
Wat de Mosuo volkomen uniek maakt is hun ‘zuo hun’ oftewel ‘lopend huwelijk’. Vanaf hun 13e jaar mogen vrouwen minnaars kiezen, zo veel en vaak als ze willen. De mannelijke metgezellen ‘axias’ brengen hun dagen door met vissen en veehouden en bezoeken ’s nachts (vaak in het geheim) de vrouwen. Kinderen worden opgevoed door de familie van de moeder. De vader en andere mannen heten ‘oom’ en op de onbekendheid van de vader ligt geen stigma.
Maar de commercie heeft de Mosuo ontdekt. Hordes mannelijke toeristen trekken naar het gebied in de hoop op ‘vrije seks’. De Chinese overheid slaat hier munt uit door de bouw van hotels restaurants, casino’s en karaoke bars. Prostituees uit Thailand worden binnen gebracht en in Mosuo klederdracht gehuld.
Fotograaf Luca Locatelli die 's werelds laatste matriarchaat wilde vastleggen, bezag de verloedering vol afschuw en trok nog de verder de bergen in om de ‘echte’ Mosuo te vinden en trof een gemeenschap op de grens van traditie en moderniteit. ‘Hun manier van leven is aan het veranderen, maar ze zijn trots op hun cultuur,’ stelt Locatelli. ‘Mannen en vrouwen zijn er gelijk, maar de vrouwen hebben het net wat meer voor het zeggen.’ Maar dus niet voor lang meer.
Bron(nen): Guardian foto's