Binnenkort: beslissing Obama over ‘seismic air guns’ voor olie en gas

Hoewel de Amerikaanse regering onlangs geld opzij heeft gezet voor meerdere organisaties die zich bezighouden met het beschermen van zeeleven, twijfelt Obama nog over het wel of niet toestaan van het gebruik van 'seismic air guns', die juist heel schadelijk zijn voor al het zeeleven, in het hele kustgebied van de Atlantische oceaan. Door middel van seismische ontploffingen, waarmee lucht naar de zeebodem wordt geperst, kan er een kaart worden gemaakt van olie- en gasbronnen onder de zeebodem. De ontploffingen volgen elkaar elke 10 seconden op, 24 uur per dag, voor weken of maanden aaneen. De ontploffingen maken extreem veel herrie - volgens tegenstanders is de intensiteit vergelijkbaar met meerdere keren het lawaai van een vliegtuigmotor. Dieren in het gebied, zoals dolfijnen en walvissen maar in feite ieder levend wezen, zouden verstoord raken en niet meer op hun gebruikelijke manier kunnen communiceren. Naar schatting meer dan 130.000 walvissen, dolfijnen en andere dieren lopen het gevaar verwond of gedood te worden, verkeerd te zwemmen of zich niet te kunnen voortplanten. The Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) heeft onlangs het advies gegeven door te zetten met de plannen om op deze manier naar olie en gas te zoeken. Tegenstanders wijzen op de ecologische schade maar ook zou het ongeveer 280.000 mensen die in het gebied werken hun baan kosten.    

Bron(nen):   Washington Post  Piep Vandaag    

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Staatsburger

  Met een nieuwe Koude Oorlog voor de deur kan het Westen nieuwe olie- en gasvelden maar al te goed gebruiken.

  • Heldoppantoffels

   Dat zeeleven kunnen wij ook heel goed gebruiken voor de mensheid op langere termijn. Wat mij betreft zou het te ziek voor woorden zijn indien Obama met de inzet van dit soort middelen instemt. Pretty sick! (er van uitgaande dat de feiten in het stukje correct zijn)

   (in antwoord op De Staatsburger)
 2. marianne martens

  Ziet U al een CEO, bestuursvoorzitter van Unilever, Shell, Heineken,Ahold, de zwartgeld postbussen en wereldberoemde kunstenaar in Neeederland het milieu/ oceanen willen beschermen?

 3. André Somers

  Als Obama dit verbiedt, dan zou ik maar heel rap m’n aandelen Fugro verkopen…

 4. Pietje_Precies

  wat heb je eigenlijk aan een walvis……

  • marianne martens

   Net zoals een mens een soort wat is geboren om te leven, de mens is als soort bedroevend en haalt elke uitvinding, ontdekking, experiment uit de natuur/ heelal. Walvissen denken ws wat hebben die uitgelopen aardappels een moddertaaltje uit een delta gebied.

   (in antwoord op Pietje_Precies)
 5. Karel Kritisch

  WAANZIN! Vind maar een andere manier. Of stap liever zsm over op duurzame energie.

Reacties niet toegestaan