In Amsterdam moet je je nog even door taxichauffeurs laten uitschelden en afzetten

Dagelijks krijgt de gemeente Amsterdam klachten binnen over onbeschofte, te dure of weigerende taxichauffeurs. Maar de gemeente kan niets doen tegen de terreur van taxichauffeurs in de stad.
Binnenlands Bestuur bericht over een recent dieptepunt: in de nacht van oud en nieuw accepteerden taxichauffeurs alleen lange ritten buiten de stad. Amsterdammers moesten dus lopend naar huis.
‘Het is voor ons vechten met één hand op onze rug’, zegt een gemeentewoordvoerster, ‘we kunnen helaas niet zoveel.’
Amsterdam wil wel graag meer grip en invloed op de taximarkt, maar kan alleen maar toezicht houden op een aantal standplaatsen. Totdat de taxiwet ingevoerd wordt, rijden in Amsterdam drieduizend anonieme taxi’s rond, met alle gevolgen van dien,’ aldus de woordvoerster.
Die Taxiwet wordt deze maand in de Tweede Kamer besproken. Als die wordt aangenomen, kunnen taxichauffeurs worden verplicht zich aan te sluiten bij een organisatie. De chauffeur krijgt dan een nummer en is aanspreekbaar op gedrag, met een royement als sanctie. Maar tot die tijd kunnen taxichauffeurs doen en laten wat ze willen en is het voor de burger een kwestie van uitzingen, oftewel geschoffeerd, uitgescholden of afgezet worden.

Bron(nen):   Binnenlands Bestuur