Tv-branche in de problemen door 4G

De 'oortjes', draadloze microfoons, die veel gebruikt worden in onder andere de televisie-industrie zullen straks nog nauwelijks werken. Dit komt omdat de bandbreedte die de apparatuur gebruikt door 4G is overgenomen. In een brief aan Eurocommissaris Neelie Kroes schrijft de Vereniging Facilitaire Sectie AFN samen met Nederlandse en Vlaamse omroepen dat dit een groot probleem vormt. 'Draadloze apparatuur is niet meer weg te denken in de audiovisuele- en cultuursector maar ook op scholen, sportclubs en in kerken.' De frequenties worden bepaald door de overheid. De overheid heeft een groot deel van de bandbreedte die normaal door de televisie-industrie wordt gebruikt, vrijgemaakt voor 4G en de frequentie voor 3.8 miljard euro geveild. De hoge opbrengst was een grote meevaller, maar de audiovisuele sector krijgt geen enkele compensatie. De oplossing die er tot nu toe is gekomen maakt situaties onnodig ingewikkeld. Een alternatieve bandbreedte, aangeboden door de overheid, is volgens de AFN niet geschikt en in elk land anders. 'Dat maakt dat misschien bij elke plaats in Nederland en Europa een andere microfoon nodig zal zijn door de frequentieverschillen. Het wordt een onbetaalbare operatie voor landelijke en regionale omroepen om met eigen apparatuur programma's te maken.' Neelie Kroes is in de brief gevraagd een oplossing te vinden op Europees niveau.

Bron(nen):   Mediacourant      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart Matthesius

  Wat zeuren ze nou, gewoon wifi gebruiken. Of 3.8 miljard ophoesten natuurlijk.

  • catchit64

   Je hebt er kennelijk echt geen verstand van. Vandaag nog problemen gehad met die fijne frequenties.

   (in antwoord op Bart Matthesius)
   • Bart Matthesius

    Wat knap dat jij dat zo snel kan zien. Licht eens toe?

    Wifi is een prima alternatief, je zult alleen naar een andere technologie om moeten schakelen wat geld kost. Betrouwbaarheid zal niet het zelfde zijn, maar ja, dan moet ik toch weer aan die 3.8 miljard denken.

    (in antwoord op catchit64)
    • catchit64

     Nou, draadloze microfoons, in-ear systemen etc. via het bijzondere instabiele wifi netwerk laten lopen is vragen om problemen.
     Deze problemen die door de overheid zijn gecreëerd kosten erg veel geld. Professionele AV bedrijven hebben alle zenders moeten vervangen en dan praat je over grote investeringen waar je als bedrijf helemaal niemand op kunt aanspreken alleen je eigen portemonnee.

     (in antwoord op Bart Matthesius)

Reacties niet toegestaan