Where is Gary: over de zoektocht naar een meesteroplichter

Stel je bent een intelligent en oplettend mens die zich niet zo gemakkelijk voor de gek laat houden. Toch lukt het een man dankzij een zielig verhaal en overtuigend toneelspel je 100 euro af te troggelen. Meteen daarna besef je hoe stom en naief je bent geweest. Het overkwam regisseur en documentairemaker Jean-Baptiste Dumont in 2007. En hij blijkt niet de enige. 

Dumont raakte geïntrigeerd door de kunsten van deze ‘con artist’ en richtte de website whereisgary op. Hij doet, met de nodige zelfspot, verslag van zijn zoektocht naar deze ‘Gary’, een roodharige, Engelstalige man van rond de 35. Gary is actief op stations en vliegvelden in heel Europa. Hij vertelt dan een zeer geloofwaardig verhaal (met echte tranen) over een gestolen portemonnee en bijvoorbeeld een ziek familielid dat hij zo graag wil opzoeken. 

Op zijn site roept Dumont medeslachtoffers op ook hun verhaal te doen: ‘Don’t be ashamed, you are not alone’. En dat doen ze massaal. Er komen (ook heel recent nog) meldingen binnen uit Parijs, Madrid, Kopenhagen, Brussel, Amsterdam, Amersfoort. Gezien alle succesvolle pogingen (als je een aantal meldingen hebt gelezen, krijgt het iets van een gimmick) heeft Gary een aardige inkomstenbron aan zijn oplichterij. 
Uiteindelijk lukt het Dumont om Gary te treffen (op Schiphol!) en verrassend genoeg blijkt Gary hem bij naam te kennen en uitstekend op de hoogte van diens internetproject. Gary is ook best bereid tot een interview, onder het genot van een biertje (zie link), waarin hij vrijuit en vrolijk praat over zijn oplichtersbestaan waar hij weinig kwaads in ziet… Eigenlijk ben je een mens met een goed hart als je hem geld geeft. 

Ondanks alle publiciteit en de actie van Dumont is Gary nog steeds niet gepakt. Vanavond besteedt het programma Tros Opgelicht (21:05, Nederland 1) ook aandacht aan deze man.

Bron(nen):   Where is Gary  Slachtoffer op Schiphol  Oog in oog met Gary