De grijze garnaal: klein maar fijn

Samenleving
zondag, 27 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In de keuken is België eensgezind: 'Tomates crevettes' (tomaten gevuld met grijze garnalen) is hét nationale voorgerecht. De grijze garnaal is de fijnste onder de garnalen. In België overtreft de vraag dan ook het aanbod : ongeveer 200 ton komt uit België en 3.500 ton wordt ingevoerd, voornamelijk uit Nederland.
Mythen
  1. Grijze garnalen zijn alleen te gebruiken in koude gerechten
    Nee, ze passen ook goed bij een warm gerecht, maar laat ze niet meekoken. Voeg ze pas op het laatste moment toe.
  2. Garnalen zijn slecht voor je cholesterolgehalte
    Garnalen hebben een hoog cholesterolgehalte, maar de cholesterol zit vooral in de kop en die gooi je meestal weg. Bovendien bevatten ze weinig verzadigde vetzuren en zijn ze calorie-arm.
  3. Noordzeegarnalen worden met uitsterven bedreigd
    Garnaalvissers werken samen met natuur- en milieuorganisaties om de duurzaamheid te optimaliseren. Belgische garnaalvissers kozen er in 2006 voor om hun product onder de merknaam 'Purus' aan de man te brengen. Een Purus-garnaal is niet langer dan 24 uur aan boord van een schip geweest en er worden geen kleur- en smaakstoffen of chemische bewaarmiddelen aan toegevoegd.
Wetenswaardigheden
  1. Garnalen en hun leefgewoontes
    De favoriete omgeving van de grijze garnaal is de zanderige of slikachtige bodem van ondiepe wateren. Overdag graven ze zich helemaal in. Enkel hun ogen en hun sprieten steken uit. 's Nachts krijgen ze een donkere schutkleur en gaan ze op zoek naar voedsel.
  2. Van vangst tot verwerking
    Garnalen worden het hele jaar door gevangen. Elke avond vertrekken vissersboten aan de Noordzeekust om garnalen te gaan 'slepen'. Aan boord worden de garnalen meteen gewassen, gekookt en gekoeld.
  3. Gepeld of ongepeld
    In België gaat het gros van de garnalen ongepeld naar de consument. Het merendeel van de Nederlandse garnalen gaat in vrachtwagens naar Marokko om ze te laten pellen. Na het toevoegen van conserveermiddelen (E210, E201, E200, E211, E223, E330, E621 en antibiotica) belanden ze in de schappen van de supermarkt. Zelf pellen is dus aan te bevelen!