Engelse huisvrouw heeft fobie voor bestek

Samenleving
zondag, 27 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een specifieke fobie* is een aanhoudende angst voor één specifiek voorwerp of situatie. Ook denken aan de situatie roep angst op. De situatie wordt meestal vermeden. De persoon die aan de fobie lijdt, weet zelf heel goed dat de angst overdreven of onterecht is. Fobieën komen bij ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking voor.
In principe kun je voor alles fobisch worden, maar sommige fobiën komen vaker voor dan andere:
  • angst voor dieren: spinnen, ratten, muizen, insecten, ...
  • angst voor medische handelingen, de tandarts en het zien van bloed
  • angst voor kleine afgesloten ruimten (claustrofobie)
  • vliegangst
  • angst voor roltrappen en liften
  • angst in het verkeer: niet over een brug of een snelweg durven rijden, niet in een tunnel, ...
Of dit een probleem is, hangt af van de hinder die je ervan ondervindt in je dagelijks leven. Als je vliegangst hebt, kun je met de auto op vakantie gaan. Als je voor je werk vaker naar de USA moet, wordt dat moeilijk.
De fobie voor metalen bestek, die in de Daily Mail beschreven wordt, is zeldzaam. De 34-jarige Zoë lijdt hier al 20 jaar en kan daardoor niet samen met haar gezin eten. Ze gebruikt plastic bestek en zit met de rug naar het gezin toe uit angst om hun bestek te zien. Zelfs het schrapen van een lepel in een kom kan bij haar een paniekaanval uitlokken. De fobie belemmert ook haar sociale leven: uit eten gaan of etentjes thuis met vrienden is moeilijk.
Zoë is iemand die veel hinder ondervindt van haar fobie, maar kennelijk niet genoeg om zich te laten behandelen. Eén van de redenen dat fobieën vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen en vaker bij huisvrouwen dan bij vrouwen met een baan is dat een baan mensen ertoe dwingt om hun angst te overwinnen of om hulp te zoeken. De specifieke fobie is goed te behandelen met gedragstherapie of cognitieve gedragstherapie, maar de vooruitzichten zijn beter als je er geen 20 jaar mee wacht.