Wat gebeurde er met Amelia Earhart? Zelfs DNA-onderzoek geeft geen uitsluitsel

Zeventig jaar na haar verdwijning is het nog altijd een mysterie hoe Amelia Earhart, de legendarische pilote, aan haar einde kwam. Ze werd wereldberoemd toen ze in 1932 als eerste vrouw de Atlantische Oceaan overstak, en later om haar gewaagde solovluchten, bijvoorbeeld over de Grote Oceaan. Haar leven werd in 2009 zelfs verfilmd, uiteraard in een geromantiseerde versie, met in de hoofdrollen Hilary Swank, Richard Gere en Ewan McGregor. 'Visionary, lover, dreamer, legend, icon, hero' wordt ze in de trailer genoemd. 

In 1937, kort voor haar veertigste verjaardag, vertrok ze met haar navigator Fred Noonan voor wat een recordvlucht rond de wereld moest worden. Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten hadden ze al achter zich gelaten toen ze 2 juli koers zetten naar een eiland halverwege de Grote Oceaan. Daarna is alle contact met het vliegtuig verloren. Bij verstek werd Earhart in 1939 dood verklaard. 

Over wat er precies met het toestel en de bemanning is gebeurd, doen verschillende theorieën de ronde. Volgens een ervan zijn Earhart en Noonan op een ander, onbewoond eiland geland en hebben ze daar enige tijd overleefd. Een speciaal onderzoeksteam vond daar eind dit jaar overblijfselen van een kampvuur, botten die op vingerbotjes leken, delen van een zakmes en een potje sproetenzalf. CNN bericht vandaag dat het dna te pover is om uitsluitsel te verschaffen. Wel was van Earhart bekend dat ze een hekel aan haar sproeten had, zo meldt de onderzoeksleider.

Bron(nen):   CNN  Discovery