Zeshonderd criminele jongeren bij elkaar 15 duizend keer aangehouden

Burgemeester Van der Laan: ‘We gaan de straat heroveren’. Want die is, voor Van der Laan kwam, veroverd door anderen. Amsterdam, en vermoedelijk heel Nederland, zou een stuk leuker worden als een paar honderd nare mensen uit de roulatie zou zijn of hun leven zou beteren. In Amsterdam zijn de namen bekend van 600 mannen/jongens die bij elkaar 15.000 keer zijn aangehouden. En meestal spoedig daarna weer een dametje beroofden of een trambestuurder molesteerden. Gek eigenlijk.
Maar niet lang meer.  Over twee jaar moeten ze zijn ‘uitgeschakeld’.
Daartoe presenteerden Van der Laan, hoofdofficier Bolhaar en hoofdcommissaris Welten gisteren een aanvalsplan: lik-op-stuk, intensieve begeleiding en ingrijpen in gezinnen zijn daarvan de pijlers.
Als een van de veelplegers is opgepakt, wordt hij zo snel mogelijk voor de rechter gebracht. De directeur van de Bijlmerbajes heeft een lege toren van zijn gevangenis aangeboden.
De grootste misdadigers komen slechts onder scherpe voorwaarden vrij, eventueel met elektronisch toezicht in de vorm van een enkelband.
De veelplegers worden na hun aanhouding gecontroleerd op een verstandelijke beperking – velen zijn licht verstandelijk gehandicapt – en psychosociale problemen. De hulpverlening wordt daarop toegespitst.
Ook broertjes worden aangepakt, ‘het aanstormend verkeerde talent’. Die worden begeleid en ze worden extra in de gaten gehouden, onder andere op spijbelen.

Bron: De Volkskrant. Daar ook een portretje van Ali, een dertigjarige Marokkaan die de burger het leven al vijftien jaar zuur maakt en zelden wordt gestraft.