Nederlanders hebben heimwee naar de jaren vijftig

'Vroeger was alles beter', is een veel gebezigde uitdrukking geworden onder Nederlanders van 'een bepaalde leeftijd'. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft dat terug verlangen naar het verleden onderzocht. Naar welke periode hebben we dan heimwee?
‘Mensen vonden het een jaar geleden zelfs al vaak beter dan nu’, zegt onderzoekster Josje den Ridder van het SCP in De Pers. Maar ze ziet wel wát aanknopingspunten in de antwoorden die de duizend deelnemers aan het onderzoek gaven.
‘De jaren zestig worden vaak als een breekpunt gezien’, zegt ze. Daarvoor waren we blijkbaar aardiger voor elkaar, luisterden politici nog wel naar hun burgers, was het veiliger. Was geluk, kortom, nog heel gewoon.
Nederlanders verlangen waarschijnlijk terug naar de tijd voor dat breekpunt: de jaren vijftig.Toen we nog wisten wie onze buren waren, iedereen zijn stoep schrobde, er nog geen centrale verwarming was, slechts één televisiezender, op reis gaan nog een echt avontuur was en uit eten bij de Chinees een culinair feest.
De ziekten die niet te genezen waren, de kleine en tochtige woningen, de klassenverschillen en de moeders achter het aanrecht zijn we blijkbaar vergeten.

Bron(nen):   De Pers