Wereldwijde run op jodiumtabletten doet prijs fors stijgen

Jodiumtabletten verhinderen dat het lichaam radioactief jodium absorbeert. Bedrijven die voedingssupplementen produceren, beleven gouden tijden maar kunnen de sterk stijgende vraag niet meer aan. Op de veilingsite eBay wordt al 500 dollar (360 euro) geboden voor 2 strips van 7 kaliumjodidetabletten en de prijs blijft stijgen.

Eerst werden de Aziatische apotheken bestormd door ongeruste burgers die zo snel mogelijk een voorraad jodiumtabletten wilden. Toen die door hun voorraad heen geraakten, begon het bieden op veilingsites: eerst in de buurlanden van Japan, maar al snel ook in de USA, Canada en Europa. Volgens de gezondheidsautoriteiten en vooraanstaande wetenschappers is dat nergens voor nodig. 'Jodiumtabletten zijn alleen aan te bevelen voor de mensen, die zich in de onmiddellijke nabijheid van de reactor bevonden', aldus Gerry Thomas, hoogleraar moleculaire pathologie aan het Imperial College London.

Door er het label ‘anti-radiation tablets’ aan toe te voegen, wordt op de ongerustheid van de consument ingespeeld. Maar de tabletten kunnen ook vervelende bijwerkingen hebben en bij langdurig gebruik tot een jodiumvergiftiging leiden. En ze kunnen gevaarlijk zijn voor mensen met een allergie voor schaaldieren of met schildklierproblemen. Een ander probleem is dat onwetende burgers bij gebrek aan tabletten overstappen op vloeibare jodium en zo grote gezondheidsrisico’s nemen. De WHO waarschuwt dan ook voor de gevaren van vloeibare jodium en voor de risico’s van preventieve inname van tabletten.

Bron(nen):   Knack  The Guardian