Gescheiden, maar wel samen op vakantie

Het schijnt steeds vaker voor te komen dat mensen met hun ex en hun kinderen op vakantie gaan, omdat dat leuk is voor de kinderen en omdat het minder duur is dan 2 afzonderlijke vakanties. Het is niet altijd mogelijk natuurlijk en zelfs als het mogelijk is: is het dan wel een goed idee?

Voorstanders zeggen dat het veel energie vergt om de kinderen te entertainen en in het gareel te houden. Alleen tafelconversaties met een 8-jarige gaan snel vervelen, maar moet die andere volwassene dan je ex zijn? Je kunt ook met een vriend(in) op vakantie. En als er nieuwe partners zijn? Dan moet het ook nog klikken tussen hen en de eventuele stiefkinderen die ook meegaan. Mooi als je een ruim budget hebt en een groot huis kunt huren, waar je elkaar niet constant voor de voeten loopt.

Fran Walfish, een psycholoog uit Beverly Hills, en auteur van The Self-Aware Parent, vindt het een goed idee als de ouders op vriendschappelijke voet met elkaar omgaan. Maar ze waarschuwt er ook voor dat kinderen van gescheiden ouders vaak nog lang fantaseren dat hun ouders weer bij elkaar komen. Samen op vakantie gaan, zou die wens kunnen voeden. Het is dus belangrijk om duidelijk te maken dat er geen sprake is van een hereniging, dat het maar voor even is en dat ze het doen, omdat ze beiden bij het kind/de kinderen willen zijn.

Karen Stewart, auteur van How to Divorce with Dignity en Move on with Your Life, adviseert om ook tijd voor jezelf in te plannen en om vooraf een aantal mogelijke knelpunten te bespreken. Veel koppels ruzieën bv. over geld. Dat is na een scheiding zeker niet minder het geval. Maak daarom vooraf duidelijke afspraken over wie wat betaalt. Een ander heikel punt zijn verschillende opvattingen over de opvoeding van de kinderen. Hoe laat moeten ze naar bed bv.? En dan zijn er nog de slaapplaatsen: slaap je in dezelfde hotelkamer? met nieuwe partners in 2 tentjes naast elkaar? ...

Bron(nen):   USA Today