Te koop op de markt: Roma-bruid

In Mogila in het zuiden van Bulgarije bieden zigeuners al eeuwen hun dochters aan voor het huwelijk. In het voorjaar, op Todorov Den of Sint Todor's dag, organiseren ze een Roma- bruidsmarkt. Deze vindt plaats op een veld naast de pluimvee- en veemarkt. Het is een jaarlijks evenement dat doordrenkt is van Roma-tradities.


Jonge mannen worden getrakteerd op een parade van meisjes, gekleed in rijk gekleurde kleding en zware gouden, kruisen met plastic bloemen in hun haar. De meisjes worden omringd en beschermd door familieleden. Ze mogen alleen oogcontact maken met potentiële bruidegommen, maar kunnen zich niet tussen de mannen begeven.

Oudere vrouwen overbruggen de kloof tussen families. Ze onderhandelen over de prijs, een soort van omgekeerde bruidsschat, maar die wordt uiteindelijk bepaald door de ouders van het meisje. Geïnteresseerde mannen trekken zich samen met de vader of grootvader van de bruid terug in de kerk. Daar kan het bieden beginnen. Ondanks de crisis waren de prijzen dit jaar hoger dan in voorgaande jaren. Ze stegen met € 10.000 tot 25.000, afhankelijk van de schoonheid van de toekomstige bruid, maar ook van haar vaardigheden en haar reputatie (bv. of ze een harde werker is). Conform de schoonheidsidealen van de Roma wordt voor meisjes met een lichte huid hogere prijzen gevraagd.

De honderden Roma-families die naar de markt komen, behoren tot een vrome orthodoxe christelijke clan van traditionele tinbewerkers. De kracht van de clan en de traditie, ondanks racisme, discriminatie, armoede en sociale uitsluiting, is indrukwekkend.

Bron(nen):   Herald Scotland