Laschet blundert met uitbrengen stem

Samenleving
door anp
zondag, 26 september 2021 om 13:17
laschet blundert met uitbrengen stem1632656214
De Duitse kanselierskandidaat Armin Laschet heeft zondag geblunderd bij het uitbrengen van zijn stem. Hij vouwde zijn stembiljet niet goed en daardoor konden omstanders zien wat hij had gestemd. Ook fotografen wisten dat vast te leggen, berichten Duitse media.
Op een foto is duidelijk te zien welke vakjes de premier van deelstaat Noordrijn-Westfalen aankruiste toen hij ging stemmen in de buurt van zijn huis in Aken, een stad bij de grens met Nederland. Zijn stemgedrag zorgde niet voor een verrassing: Laschet steunt zijn eigen CDU-partij.
Laschet hoopt na de verkiezingen zijn partijgenoot Angela Merkel op te volgen als bondskanselier. Zij stopt na zestien jaar als regeringschef. De campagne van Laschet verliep echter niet vlekkeloos en zijn conservatieve blok van zusterpartijen CDU/CSU is verwikkeld in een nek-aan-nekrace met de centrumlinkse SPD.
Zijn grote rivaal Olaf Scholz, die met zijn SPD een flinterdunne voorsprong heeft in de peilingen, heeft ook al gestemd. De huidige minister van Financiën ging met zijn echtgenote Britta in zijn woonplaats Potsdam naar het stembureau.
Laschet is niet alleen de kanselierskandidaat van zijn CDU-partij, maar ook van zusterpartij CSU uit Beieren. CSU-topman Markus Söder, de premier van die deelstaat, heeft eveneens zijn stem uitgebracht. Hij deed eerder zelf nog een vergeefse poging om de kanselierskandidaat te worden van CDU/CSU.