Ooggetuigeverslag van de schietpartij in De Ridderhof

Het was rond het middaguur, dus was het druk in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. De meeste mensen doen dan hun boodschappen. Ook Marjolein Nieuwland. Zij liep “nietsvermoedend” door het winkelcentrum toen opeens allemaal mensen heel hard haar richting op kwamen rennen. “Er was paniek en ik hoorde tegelijkertijd doffe schoten, achter elkaar. Nieland vertelde haar verhaal aan de politie in een kerkelijk centrum in Alphen aan de Rijn.
,,Het was heel onwerkelijk. Ik kon niets zien en dacht: ik ga gauw de Marskramer in. Zij sloten snel de deuren en ik ben achter een stelling gaan zitten.'' In de winkel probeerde ze haar man te bellen, maar kreeg hem niet te pakken. Ook belde ze haar schoonouders.
 Vanachter de winkelstelling kon Nieuwland naar buiten kijken. Ze zag aan de overkant een vrouw lopen die ze kende. “Zij wilde een winkel binnengaan en toen zag ik een lange jongen aankomen die haar in koelen bloede neerschoot.” Vervolgens zag ze hem heel rustig doorlopen en schoot hij door de winkelruiten van de Marskramer, waar zij zat. Nieuwland zag de schutter richting Albert Heijn lopen.
Na een tijdje durfde ze de winkel te verlaten. De vrouw die ze kende lag dood op straat. Ze zag ook een vrouw in een scootmobiel die door haar hoofd was geschoten, en bij Albert Heijn lag een jongen bij de kassa. Ook dood.

Bij de schietpartij in het winkelcentrum zijn 6 doden en 4 'heel zwaar gewonden' gevallen. De dader, een 25-jarige autochtoon uit Alphen aan de Rijn, behoort ook tot de doden. Hij heeft zich zelf door het hoofd geschoten.
Volgens de politie was de man een bekende van de politie.

Bron(nen):   De Pers  De Telegraaf  Radio1