Dader alleen en depressief

RTL Nieuws sprak onder meer met buren, een collega en mensen van de schietvereniging waar Van der Vlis lid van was. Volgens hen zou hij al jaren hebben gefantaseerd over het vermoorden of ‘neermaaien’ van mensen. In een depressieve bui zou hij dit ook hebben verteld aan bekenden.
Voor mensen die hij minder goed kende was Tristan een rustige en teruggetrokken jongen, die geen vrienden of een vriendin had. Tegen mensen die hij beter kende, kon hij trots vertellen over zijn vuurwapens.
Over het motief van dader Tristan van der Vlis raakte stukje bij beetje meer bekend. Uit zijn afscheidsbrief werd duidelijk dat hij suïcidaal was. In die brief verwees Van der Vlis naar andere ‘bestanden’ op zijn computer, maar daaruit kon de politie nog geen motief afleiden. Het ging om spirituele teksten. Wat die precies inhielden, kon hoofdofficier van justitie Kitty Nooy gisteravond niet zeggen. Wel maakte de politie van het korps Hollands Midden bekend dat Van der Vlis in 2006 gedwongen werd opgenomen in een inrichting en al jaren suïcidale neigingen had. Hij is destijds door de GGZ beoordeeld en heeft na een inbewaringstelling (IBS) 10 dagen in een gesloten inrichting doorgebracht, zo blijkt uit de politiesystemen.
Volgens Nooy was Van der Vlis op het moment werkloos en was het een ‘zorgelijke’ situatie voor hem. Of de man recent onder behandeling stond, wist de hoofdofficier nog niet.
Hoe iemand met grote pyschische zorgen aan wapenvergunningen komt, is nog niet duidelijk.