95% van de Vlamingen wil voor hulpbehoevende ouders zorgen

Samenleving
donderdag, 14 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Vier op de 10 Belgen wil hun ouder(s) wel in huis nemen als ze hulpbehoevend worden. Zes op de 10, vooral 40+ers en samenwonenden, zien dat niet zitten. Iets minder dan 60% vindt bovendien dat je je ouders niet financieel moet steunen als ze hulpbehoevend zijn. Het aantal inwonende 80+ers is sinds 1990 gehalveerd. Dat blijkt uit een enquête van Delta Lloyd en wordt bevestigd door cijfers van de Vlaamse regering.
De belangrijkste redenen daarvoor zijn:
  • mensen wonen op grotere afstand van hun ouders. Als ze gaan samenwonen, moet 1 van de partijen verhuizen. Vaak is dat niet haalbaar i.v.m. werk, scholen, ... en de ouders willen ook niet weg uit hun vertrouwde omgeving.
  • er zijn steeds meer 2-verdieners, dus is er niemand thuis om voor de oudere te zorgen.
  • de sociale druk is minder groot; ouders vinden het ook minder vanzelfsprekend en zijn meer dan vroeger op hun privacy gesteld.
  • een kangoeroewoning, waarbij het huis in 2 aparte woningen wordt verdeeld, kan een oplossing zijn, maar niet iedereen heeft het geld om het huis te verbouwen en de oudere moet nog enigzins voor zichzelf kunnen zorgen.
Toch wil 95% van de Vlamingen voor zijn ouders zorgen als die hulpbehoevend wordt, maar dan vanop afstand. Meestal gaat men in het weekend bij de ouders op bezoek. Dan kan men boodschappen of een klusje doen en verder wordt zorg van buitenaf geregeld: wijkverpleging, warm eten laten bezorgen door een traiteur, ....
Bron(nen): De Standaard