Supermarkt zonder verpakkingen

Stel je voor: een supermarkt waar de yoghurt niet in potten zit, waar je shampoo kunt kopen per cl, waar de groenten niet in plastic verpakt zijn, ... Hoeveel zou dat niet schelen aan plastic om weg te gooien? Dat is precies wat twee jonge Berlijnse vrouwen van plan zijn met hun 'Original Unverpackt' winkel die ze binnenkort willen openen. Het wordt de eerste Duitse supermarkt zonder voorverpakte producten. Alles wordt opgeslagen in grote containers en per gewicht verkocht. De klanten kunnen kiezen of ze zelf een verpakking meenemen, herbruikbaar verpakkingsmateriaal kopen of gebruik maken van recycleerbare papieren zakken. Omdat je niet alleen alles zonder verpakkingsmateriaal maar ook per gewicht kunt kopen wordt ook voedselverspilling tegen gegaan. Toch wordt dit niet de eerste Europese winkel zonder verpakkingen. In 2007 opende supermarkt 'Unpackaged' zijn deuren, maar moest sluiten in 2013 omdat het niet rendabel was. En in Wenen opende begin dit jaar een ouderwetse kruidenierswinkel, Luzners, die ecologisch en economisch bewuste klanten trekt, zo berichtte Die Zeit eerder deze maand.

Bron(nen):   Slate.fr  Süddeutsche Zeitung  Die Zeit  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Er zijn nog wel wat hobbels te nemen maar ik ben helemaal voor een dergelijk systeem

 2. Kopje thee

  Maar dan niet valsspelen door stiekem de groothandelsverpakkingen te verwijderen waarin de waar binnenkomt, hè? Overigens: in de landen van ‘t voormalig oostblok en zuid-amerika, had je al ‘n dergelijk ‘systeem’. Nam je je potjes mee naar de melkwinkel om te laten vullen enzo. Ik doe hetzelfde als ik naar de markt ga.

 3. Mark Vermeulen

  zo was het vroeger toch ook, hier is al zo vaak over gesproken, werkt alleen niet in onze huidige maatschappij. De OESO wil dat we minder part time gaan werken. Nog minder tijd, leuk, utopish voor diegene die nog tijd over hebben

  • RHK

   Ik kan me nog goed herinneren dat ik als klein jochie naar het winkeltje op de hoek van de straat ging en alles daar per stuk (onverpakt) gekocht werd. De melkboer vulde de gebruikte glazen flessen weer met verse zuivel en dat werkte gewoon prima : geen glasafval, geen kartonnen pakken, geen verspilling.

   Ik gruwel van die ongecontroleerd groeiende afvalberg en blisterverpakkingen die je niet openkrijgt zonder gevaar voor snijwonden. Mijn idee: herstel de oude orde en verplicht de groothandel/detailist om de boel niet voor te verpakken in plastic.

   (in antwoord op Mark Vermeulen)

Reacties niet toegestaan