Tienerzwangerschap: de keerzijde van de tv-shows

Om tienerzwangerschappen tegen te gaan, leren tieners in de USA hoe het is om zwanger te zijn en een kind te hebben. Dan lopen ze rond met een nepbuik, een pop of flessen water. Erg effectief is het niet, want het aantal tienerzwangerschappen is er heel hoog.

Een meisje van 17 ging nog een stapje verder en maakte voor zichzelf een riem met een nepbuik. Ze besloot haar eindwerk te houden over tienerzwangerschappen en de titel zou zijn: 'Stereotypen, geruchten en statistieken'. Slechts een handjevol mensen wisten dat het om een nepzwangerschap ging: haar ouders, haar vriend en 2 mentoren.

Nadat ze aan vrienden en bekenden en op school bekend had gemaakt dat ze zwanger was, hield ze gedurende 6 maanden nauwgezet notities bij met opmerkingen van anderen over haar zwangerschap. Tijdens een schoolbrede presentatie aan het eind van het project vroeg ze docenten en studenten om een ​​aantal van deze opmerkingen voor te lezen, o.a. 'haar houding is aan het veranderen, en het zou kunnen komen door de baby of ze was altijd al zo vervelend en ik heb het me nooit gerealiseerd'.

Een journaliste van een regionale krant kreeg er lucht van en schreef er een stukje over. Sindsdien gaat het meisje van de ene nieuwsshow naar de andere.

Wat heeft ze ervan geleerd? Dat het normaal gevonden wordt dat een hispanic meisje op jonge leeftijd zwanger is, vertelde ze aan Good Morning America. Dat mensen waarvan ze dacht dat ze vrienden waren, haar 'onverantwoordelijk' noemden en zeiden dat zij 'haar leven geruïneerd had', maar dan achter haar rug en niet rechtstreeks tegen haar. Dat ze blij is dat ze niet zwanger is en ze 'niet van plan is om een ​​kind te krijgen tot na mijn afstuderen'.

Haar verhaal laat een andere kant zien dan de populaire tv-programma's '16 and Pregnant' en 'Teen Mom', die de tienerzwangerschappen iets glamourous geven.

Bron(nen):   New York Times  Good Morning America  video