Kantoorpersoneel NS moet misschien trein schoonmaken

Iedereen, inclusief de NS zelf, is zat van de smerige treinen. Het spoorwegbedrijf overweegt nu, zolang de schoonmakers staken, eigen kantoorpersoneel de treinen te laten schoonmaken. De schoonmakers voeren al maanden actie voor een fatsoenlijk loon (50 cent extra per uur) en het doorbetalen van de eerste twee ziektedagen. Totdat aan deze basale arbeidsvoorwaarden wordt voldaan, gaan de acties bij onder andere de NS, Belastingdienst en Schiphol door. Zo'n 1500 schoonmakers leggen deze week opnieuw het werk neer, zo liet de FNV weten. NS heeft toegezegd een bemiddelaar in het cao-conflict aan te stellen. Maar niet alleen het kantoorpersoneel gaat schoonmaken, ook reizigers zelf moeten aan de slag. Binnenkort start namelijk een experiment met afvaltasjes. Iedereen kan daar zijn troep in gooien, maar die tasjes moeten wel mee worden genomen uit de trein. De NS heeft de laatste tijd meer nieuwe ideeën. Zo wil het bedrijf een hoger spitstarief instellen: kaartjes worden tijdens de spits maximaal tien procent duurder en in de daluren twaalf procent goedkoper. Het idee kreeg forse kritiek.  

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vestzak

  Haha! Afvalzakjes!
  Want de mensen kunnen nu hun rommel natuurlijk niet zelf meenemen.

  Hahaha! Jongens, toch. Dit gaat niet werken. Wat wel gaat werken, en dat is dan ook meteen de enige oplossing, is meer schoonmakers in dienst nemen (of ze beter betalen als ze weer eens staken). Want de mensen gaan echt niet zelf met hun troep zeulen. De meeste niet in elk geval. Of laat ik het zo zeggen; de meest asociale mensen, en daarmee ook de grootste vervuilers, dumpen hun troep toch wel. Die hebben namelijk lak aan de rest. Dat is immers inherent aan asociaal zijn. Ik wil hier verder niet vervallen in het “vroeger was alles beter”-verhaal, maar Nederland lijkt de laatste decennia fors asocialer te zijn geworden. Zeer fors, kan ik wel zeggen.

 2. K.D.deBocht

  Eindelijk wordt het beleid van NS zichtbaar in de praktijk.

  Overal rommel in de trein
  als zowel rommel in de hoofden van de directie.

  Laat het personeel en de klanten zich maar rondwentelen in de troep.

  Een gigantische puinhoop,
  veroorzaakt door een incompetente en
  ver overbetaalde bestuurders,
  die in een volkomen andere cultuur leven.

  Een cultuur van uitbuiten
  van het personeel en ze in een vol komen
  onverantwoorde omgeving laten werken.

  Gelukkig heeft een aantal
  van het topmanagement al de benen genomen,
  de rest kan ook wel bij
  de vullis gezet worden en
  liefst voor dat de staking is afgelopen.

 3. AT

  Wat de staking van het schoonmaakpersoneel mij vooral duidelijk heeft gemaakt is niet zozeer hoe onmisbaar zij zijn, maar wat voor een teringzooi we er in het (beschaafde) Nederland nog steeds van weten te maken. Ik ben in Japan geweest waar iedereen zijn eigen vuilniszakje meeneemt, je rommel achterlaten is gewoonweg ‘not done’. Het is ons cultuurdingetje waardoor schoonmakers onmisbaar zijn.

  Bijna iedereen pakt als een zombie ‘s ochtends de gratis krantjes en laat ze liggen. Bijna iedereen blijft z’n rommel in overvolle bakken proppen. Bijna niemand raapt een papiertje op dat hij/zij laat vallen. Als er mensen zijn die de treinen zouden moeten schoonmaken, dan zijn het de reizigers zelf! Wat is er zo moeilijk aan die lege koffiebeker mee te nemen en in een prullenbak op het perron te gooien? Het kostte anders weinig moeite die volle mee de trein in te nemen…

  • Kopje thee

   Precies, ik kan zo nog wel meer landen opnoemen, waar ten eerste niet om de haverklap op straat of in het OV gevroten wordt (maar gewoon rustig thuis) en dingen zeker niet over de schouder op de vloer worden gegooid. 9 van de 10 vervuilers zijn dezelfde lamlendige jongeren die loeihard tegen elkaar praten in zinnen die steeds met ‘ik’ beginnen. Gawd, ik word oud, ik hou al op.

   (in antwoord op AT)
 4. Apekool

  Wat ligt er in die treinen? Ik wordt meestal zat van alcoholische drankjes…

Reacties niet toegestaan