Ruzie, ‘chantage’ en wantrouwen in DENK

Het bestuur van DENK Den Haag beschuldigt de Tweede Kamerfractie van de partij van afluisterpraktijken. Gesprekken die de bestuursleden voerden met familieleden, kennissen en partijgenoten zouden wekenlang in het geheim zijn opgenomen, en vervolgens gebruikt om hen te chanteren, zo staat in een op Twitter geplaatste verklaring.

De opnames zouden zijn gemaakt door een medewerker van de Tweede Kamerfractie en uiteindelijk terecht zijn gekomen bij fractievoorzitter Farid Azarkan. Ze zouden onder meer gebruikt zijn om een van de lokale bestuursleden onder druk te zetten om af te zien van het lijsttrekkerschap bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

In de verklaring zegt de Haagse afdeling meer signalen te hebben gehoord van DENK-leden die onder druk zijn gezet om af te zien van hun kandidatuur of van een andere functie binnen de partij. Het landelijk bestuur zou evenwel geweigerd hebben daar onafhankelijk onderzoek naar te laten doen. "Onbegrijpelijk", vinden de lokale bestuurders.

Een woordvoerder van DENK wil desgevraagd niet op de beschuldigingen ingaan. De partij komt later nog met een verklaring "waarin alle vragen worden beantwoord", zegt hij. Politiek leider Azarkan was evenmin beschikbaar voor commentaar.