Design wedstrijd voor Zweedse bankbiljetten

De Riksbank in Zweden heeft een publieke design wedstrijd aangekondigd voor nieuwe bankbiljetten. De competitie is toegankelijk voor alle kunstenaars, designers en architecten.

De Riksbank wil nieuwe bankbiljetten, omdat de huidige na 25 jaar aan vernieuwing toe zijn. Ze zullen ook voorzien worden van een betere beveiliging. En de nieuwe munteenheden worden lichter, waardoor het makkelijker wordt om grote hoeveelheden te transporteren.

Veel ruimte voor creativiteit is er niet. De kleuren zijn namelijk al gekozen. Zo zal je een grijs/bruin (1000SEK), rood (500SEK), groen (200SEK), geel/oranje (50SEK) en violet (20SEK) biljet moeten ontwerpen. Ook dienen er details op het biljet aanwezig te zijn die je met je vingertoppen kan voelen. Dit om blinden en slechtzienden te helpen met het herkennen van het juiste biljet. Verwacht ook niet dat als je wint dat jouw ontwerp uiteindelijk op de bankbiljetten staat. De Riksbank geeft aan dat het winnende ontwerp enkel gebruikt zal worden als startpunt en ze daarna zelf het ontwerp afmaken.

De competitie zal worden opgesplitst in 2 rondes. In de eerste ronde worden 5-8 ontwerpen geselecteerd, die hun ontwerp kunnen presenteren aan een jury, die uiteindelijk 1 ontwerp verkiezen tot de beste. De jury zal bestaan uit 4 leden van de Riksbank en 2 artistieke experts. De Riksbank verwacht dat de nieuwe bankbiljetten in 2014 of 2015 zullen worden uitgebracht.

Bron(nen):   Wired