‘De foto’s die ik maakte toen mijn vliegtuig neerstortte’

"We stegen op voor een vluchtje van  Singapore naar Jakarta," schrijft Reuters fotograaf Beawiharta. "Ik viel in slaap en werd wakker van twee harde knallen, zoals bommen of een klapband. Mijn vrouw vroeg: 'Ruik jij ook brand?' En die rook ik inderdaad. Behoorlijk."
Beawiharta vliegt voor zijn werk heel veel. Dit keer waren ook zijn vrouw en kinderen mee, want het was voor een uitje. "Dat er iets mis was bleek ook uit het feit dat de stewardessen met hun etenskarretjes naar de pantry's holden. het vliegtuig ging steeds harder trillen. En toen ik naar mijn vrouw keek, zag ik dat ze was begonnen te bidden. Mijn kinderen waren diep in slaap.
En toen zag ik dat de motoren brandden.
Ik dacht dat we dood zouden gaan. En dat we allemaal dood zouden gaan. Ik zou mijn gezin niet missen: ze gingen mee de dood in. En zij zouden mij niet missen. En toen ik dat dacht was ik ineens niet bang meer.
Ik pakte mijn camera, stelde de ISO hoger, en de wit balans, zag dat er op de memorycard nog 300 opnamen konden en ging aan het werk."
De fotograaf beschrijft dat er tamelijk grote anarchie heerste in het vliegtuig. Veel mensen trokken een zwemvest aan, dat was niet opgedragen, maar je wilt toch wat doen als je doodgaat.
Anderen gingen bidden. Hij ging foto's maken.
De vlucht eindigt in een noodlanding.
Op zijn blog (link) staat het verhaal in zijn eigen woorden.

   

   

     

   

   

 
  

Bron(nen):   Reuters