Op komst EHEC-bacterie: epidemie van een gevaarlijke ziekte

In Duitsland raken ze in de ban van een bacterie waar je heel ziek van wordt (of aan dood gaat) en dat in korte tijd 130 Duitsers heeft getroffen. Het begon in Noord-Duitsland, maar heeft inmiddels Nord Rheinland bereikt, dat aan Nederland grenst.
De besmetting is vermoedelijk veroorzaakt door ongewassen groente, maar ook rauwe, ongekookte melk of rauw rundvlees kunnen gevaarlijk zijn.
De levensgevaarlijke EHEC(Enterohemorragische E.coli)-bacterie breidt zich ondertussen verder uit. Minstens 40 mensen liggen op de afdeling intensive care. Een aantal van hen heeft ernstige schade aan de nieren opgelopen en krijgt een dialysebehandeling. De toestand van minstens twee onder hen is zo kritiek dat ze kunstmatig moeten beademd worden.

"Het aantal zware gevallen in een kort tijdsbestek is zeer ongewoon, ook de getroffen leeftijdsgroepen zijn a-typisch. Momenteel worden vooral volwassenen, overwegend vrouwen, getroffen", aldus het Robert Koch-Instituut (RKI).

Volgens het RKI treden nog steeds nieuwe gevallen op. Vooral mensen in Noord-Duitsland zijn ziek geworden. Een RKI-team is momenteel in Hamburg, waar tot nog toe 30 HUS-gevallen werden gemeld. In Nedersaksen en Bremen zijn tot nog toe 69 EHEC-patiënten bekend, maar ook in Sleeswijk-Holstein, Hessen, Mecklenburg-Voorpommern, Saarland en Noord-Rijnland-Westfalen zijn gevallen gemeld.

Bron(nen):   Deutsche Welle  De Morgen  WHO