Chirurg krijgt 2.700 euro boete voor amputeren van verkeerde been

Een chirurg in Oostenrijk heeft een boete gekregen van 2.700 euro, omdat ze bij een patiënt het verkeerde been heeft afgezet.

De 43-jarige chirurg stelde dat haar misser het gevolg was van een 'menselijke fout' maar de rechter oordeelde dat de chirurg schuldig was aan grove nalatigheid. Ze kreeg een boete van 2.700 euro waarvan de helft voorwaardelijk, aldus een woordvoerder van de rechtbank in Linz woensdag.

De chirurg had het verkeerde been van een 82-jarige patiënt gemarkeerd voor amputatie, voorafgaand aan de operatie in mei in Freistadt. Pas twee dagen na de operatie ontdekte ze haar fout.

De rechtbank kende 5.000 euro schadevergoeding toe aan de weduwe van de patiënt, die overleed voor de zaak voor de rechter kwam. Volgens de chirurg zat er een fout in de controleprocedure voor de operatie. De arts is overgeplaatst naar een ander ziekenhuis.

Het management van het ziekenhuis zegt in een statement dat 'de oorzaken en omstandigheden van deze medische fout in detail zijn onderzocht.' Ook wordt er extra training gegeven en zijn de interne procedures verbeterd.