Kruidenmix bevat volgens Consumentenbond vaak weinig kruiden

Samenleving
door anp
donderdag, 09 december 2021 om 9:42
kruidenmix bevat volgens consumentenbond vaak weinig kruiden1639032560
Een potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen. De rest van de mix bestaat uit goedkope opvulling zoals zout, suikers of groente, meldt de Consumentenbond op basis van een steekproef.
Zo zouden de gehaktmixen van Lidl en Aldi voor driekwart uit zout bestaan. De kruidenmix van Jumbo is voor 80 procent paneermeel en bevat "slechts 0,04 procent" kruiden, stelt de Consumentenbond. De salademixen van Calvé bevatten vooral suiker en hooguit 12 procent kruiden. Daarnaast zou de stoofmix runderlapjes van Maggi vooral uit meel bestaan.
"De naam en de verpakking suggereren dat er veel kruiden in deze mixen zitten", zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar in een toelichting. "Dat fabrikanten ze in werkelijkheid vol stoppen met goedkope ingrediënten is misleidend en in het geval van zout ook nog eens ongezond." De mix voor kip traditioneel van Verstegen zou bijvoorbeeld al goed zijn voor meer dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid zout per dag.
De Consumentenbond wil dat er strengere regels komen die het toevoegen van grote hoeveelheden zout verbieden. Ook moeten misleidende verpakkingen worden aangepakt. "Keer op keer blijkt dat we dit niet kunnen overlaten aan de fabrikanten", zegt Molenaar.