Altijd te laat? 7 tips om op tijd te komen

Heb je altijd het gevoel dat je achterloopt op schema? Heb je altijd haast? En vergeet je dingen in je haast? Zitten er vaak mensen ongeduldig op je te wachten? Dan wordt het tijd om daar iets aan te doen, maar waarom kom je altijd te laat? Ziehier 7 veel voorkomende redenen en wat je eraan kan doen:

1. Je staat te laat op
Als je je 's ochtends zo uitgeput voelt dat je niet uit bed kan komen, is het verstandig om eerder naar bed te gaan. Als je niet genoeg slaap krijgt, is dat van zowel van invloed op je gezondheid als je psychisch welbevinden.

2. Je wil nog 1 klein dingetje doen voor je gaat
Als je altijd nog snel een e-mail wil verturen of een was in de wasmachine stoppen voor je gaat, vraag jezelf dan af of je die mail niet vanaf je werk kunt versturen. En voor taken die je niet elders kunt doen, geldt: als je op tijd op je werk bent, kun je ook op tijd naar huis gaan en alsnog de klus klaren.

3. Je onderschat de reistijd

Als je ervan uitgaat dat je in 20 minuten op je werk bent en je er in werkelijkheid minstens een half uur over doet, kom je altijd te laat. Bepaal hoe laat je uiterlijk moet vertrekken om op tijd te zijn. Neem een marge voor onvoorziene omstandigheden.

4. Je kunt je sleutel/beurs/gsm/bril niet vinden

Niets is vervelender om naar je spullen te moeten zoeken als je haast hebt. Bewaar je belangrijkste spullen op een vaste plaats. Moet je nog meer dingen meenemen naar je werk, stop die dan alvast de avond van tevoren in je tas.

5. Andere mensen thuis sturen de boel in de war
Je vrouw staat te lang onder de douche, je zoon kan zijn werkboek Frans niet vinden, ... Dan ben jij de klos. Het is moeilijk om zelf op tijd te komen, maar nog moeilijker om anderen op schema te houden. Ook hier geldt: een vaste plaats om dingen te bewaren, schooltassen de avond van tevoren inpakken, kleding 's avonds klaar leggen, enz.

6. Je haat de plaats van bestemming en je wil eigenlijk niet gaan
Als je je werk/school/ .... zo haat, moet je dat signaal niet negeren: dan wordt het tijd om naar iets anders uit te kijken.

7. Vergaderingen lopen uit en daardoor kom je te laat op de volgende afspraak
Soms is dit onvermijdelijk, maar als je het steeds weer gebeurt, is het goed om na te gaan waaraan dat ligt. Wordt er te weinig tijd uitgetrokken voor de vergaderingen? Wordt er teveel afgeweken van de agenda? Grijpt de voorzitter niet in als er afgedwaald wordt? Heeft iedereen de stukken gelezen voor de vergadering ipv tijdens?

Bron(nen):   PsychCentral