Nieuwe stoornis: Munchausen-by-internet

Afgelopen weekend werd Tom MacMaster ontmaskerd, een Amerikaanse man die beweerde de lesbische blogster Amina Abdullah van 'A Gay Girl' in Damascus te zijn en nu blijkt er nog een Amerikaanse man zich uitgegeven te hebben als schrijfster van een lesbische blog, nl. voor Paula Brooks van LezGetReal.com. Paula blijkt in werkelijkheid Bill Graber, een gepensioneerde bouwvakker van 58, te zijn. De twee 'flirtten' ook regelmatig online, zonder dat ze wisten dat de ander ook een man was.

Waarom doet iemand zich voor als een lesbische blogger?
MacMaster deed het om het Westen te laten zien wat er in het Midden-Oosten aan de hand is, en om de betogers een stem te geven. Graber zegt dat hij begon te schrijven nadat hij in zijn eigen vriendenkring had gezien hoe lesbiennes worden behandeld. 'Ik dacht dat ze me niet serieus zouden nemen als ik het als mezelf zou doen, als heteroseksuele man', zei Graber.

Op LezGetReal staat een stuk van de hoofdredacteur, die zich afvraagt wat de fascinatie van mannen is met lesbische fantasieën. Ook zegt ze nog steeds moeite te hebben met het idee dat Paula Brooks, met wie ze al 3 jaar werkte, niet echt bestaat.

De Washington Post beschrijft een hele reeks van bekende bloggers die iemand anders bleken te zijn. Volgens de krant is dat een stoornis die 'Munchausen by internet' heet, naar analogie met de psychische aandoeningen 'Syndroom van Munchausen' en 'Munchausen by proxy', waarbij iemand steeds medische hulp zoekt voor gefingeerde ziektes bij henzelf (Munchausen) of anderen (by proxy). Nu is er wel wat meer nodig dan doen alsof je een ander bent of doen alsof je ziek bent om de diagnose Munchausen te krijgen. Oplichters doen dat namelijk ook. En er zijn genoeg schrijvers die onder een pseudoniem schrijven. Iemand met Munchausen is psychisch ziek en heeft geen andere manier om aandacht, waardering, een eigen identiteit of een gevoel van controle en macht te krijgen.

Of dat bij de bloggers het geval was, is moeilijk te zeggen. Internet biedt wel alle mogelijkheden om in een fantasiewereld te stappen. En als je als blogger meer aandacht en waardering krijgt dan in je gewone leven, kan het moeilijk zijn om terug in je eigen huid te kruipen.

Bron(nen):   NOS  The Washington Post