Drukte in de ziekenhuizen door TikTok-challenge, drank en vuurwerk

Het was druk vannacht in de Nederlandse ziekenhuizen. In het Groningse Martini-ziekenhuis kwamen zelfs 108 patiënten binnen op de spoedeisende hulp. Vooral alcoholmisbruik was de oorzaak.

Ook elders in het land was het druk op de spoedeisende hulp, zegt David Baden, voorzitter van de wetenschappelijke beroepsvereniging van spoedeisende hulpartsen. Hij vertelt bij RTL Nieuws dat mensen binnenkwamen met brandwonden door het afsteken van vuurwerk. "Het gaat ook om jonge kinderen die een TikTok-challenge deden waarbij je vuurwerk moet uitstampen."

Het was 'beheersbaar' maar wel drukker dan vorig jaar in de ziekenhuizen. "Dit jaar was het echt niet rustig. Wat vooral opvalt is het aantal mensen dat te veel alcohol en drugs tot zich had genomen."

De brandweer kreeg 3922 meldingen binnen, tegenover 3949 vorig jaar. Volgens voorzitter van Brandweer Nederland Tijs van Lieshout heeft het vuurwerkverbod wel tot minder meldingen geleid. "Het coronavirus heeft in deze tijd ook effect op de beschikbaarheid van onze mensen vanwege uitval door ziekte en quarantainemaatregelen. We zijn er trots op dat we dankzij de flexibiliteit van iedereen de paraatheid overeind hebben kunnen houden."