Noord-Koreaanse cybercriminelen stalen 400 miljoen dollar in 2021

Hackers uit Noord-Korea hebben vorig jaar bijna 400 miljoen dollar (348 miljoen euro) buitgemaakt met aanvallen op platforms die in cryptomunten handelen. 2021 was daarmee een van de succesvolste jaren voor de cybercriminelen, stelt onderzoeksbureau Chainalysis in een rapport. Het aantal hacks verdubbelde bijna van vier naar zeker zeven en de opbrengst nam toe met 40 procent.

Onder meer door gebruik te maken van zwakke plekken in computercodes, malware en phishing e-mails slaagden de hackers erin om geld weg te sluizen uit de digitale portemonnees van hun slachtoffers, veelal investeringsmaatschappijen. Vervolgens werden de bemachtigde cryptomunten zorgvuldig witgewassen, zodat ze niet meer te traceren waren, en omgezet in harde valuta, aldus het rapport.

De onderzoekers van Chainalysis lokaliseerden ook 170 miljoen dollar aan cryptomunten die waren buitgemaakt met 49 hacks uitgevoerd tussen 2017 en 2021. Dat de Noord-Koreanen deze munten nog altijd in hun bezit hebben, duidt er volgens de onderzoekers op dat het land een langetermijnstrategie heeft. "Het suggereert een zorgvuldig en niet een wanhopig en impulsief plan", aldus het rapport.

Volgens de Verenigde Naties gebruikt Noord-Korea cyberaanvallen als middel om de internationale sancties te omzeilen die aan het land zijn opgelegd. Met de opbrengsten zou het zijn nucleaire en wapenprogramma financieren.