Laat je steriliseren en win een auto

In de Indiase deelstaat Rajasthan looft de regering prijzen uit voor mensen die zich laten steriliseren. Wie zich tussen 1 juli en 30 september laat steriliseren maakt kans op een prijs. De hoofdprijs is een auto, maar ook televisies en bromfietsen horen tot de prijzen.

‘We dreigen ons doel van 21.000 sterilisaties per jaar niet te halen, dus kwamen we op dit idee’, zegt Pratap Singh Dutter, plaatsvervangend medisch districtshoofd in Rajasthan. ‘We hopen dat op zijn minst 6000 mensen zich zullen melden in de komende 3 maanden.’

Sona Sharma van de non-profit bevolkingsorganisatie van India is niet enthousiast. ‘We moedigen een beloningssysteem voor sterilisatie niet aan. Het is ook niet vol te houden. Je kunt toch niet elke zes maanden een auto weggeven? Bovendien dreigt de toename van patiënten de kwaliteit van de medische zorg in gevaar te brengen. Met veel patiënten, weinig dokters en weinig tijd laat men ongetwijfeld steken vallen, met angstaanjagende gevolgen'.

‘We verplichten niemand’, verdedigt Dutter zich. ‘We proberen mensen alleen maar aan te moedigen zich vrijwillig aan te melden.’

India heeft een gemiddelde vruchtbaarheid van 2,5 kind per vrouw. Door de sterk groeiende populatie zal het land tegen 2030 China inhalen als de meest bevolkte natie van de wereld.

Bron(nen):   Knack