Moet je kat in therapie?

Huisdieren kunnen net zo goed profijt hebben van een therapie, want met hun geestelijke gezondheid is het vaak niet best gesteld. Bijna 10 procent van de honden lijdt aan psychische stoornissen. Net als wij. En 50 procent van hen zal er ten minste een keer in hun leven voor een korte periode aan lijden. Net als wij. Angst, depressies en fobieën komen vaak voor. Psychosen zijn zeldzaam en psychopathie komt helemaal niet voor.

Gedragsstoornissen zijn de belangrijkste reden om de hulp van een psycholoog of psychotherapeut in te schakelen. Maar wat het baasje doorgaans niet weet, is dat hij net zo goed een therapie zal ondergaan. Het is een soort van gezinstherapie.

Soms wordt medicatie toegediend, maar in de meeste gevallen probeert de therapeut het dier ander gedrag aan te leren. Het duurt doorgaans een tot zes maanden om het gedrag te veranderen, op voorwaarde dat het baasje het geleerde consequent blijft toepassen in het dagelijks leven. Dat laatste is een heikel punt. Veel eigenaren weten niets van het ras en het karakter van een dier bij de aanschaf. Ze beseffen niet dat ze een hond kopen die minstens vijf uur per dag moet kunnen rennen. Iedere toekomstige eigenaar van een dier zou, net als in Scandinavische landen, een cursus moeten volgen voor hij een puppy of een kat mag aanschaffen.

Nu is het helaas nog altijd zo dat 95 procent van de fobische of agressieve dieren, die niet in therapie gaan, vastgebonden worden aan een boom of naar het asiel gaan of het - in het ergste geval - het met de dood moeten bekopen.

Bron(nen):   Le Figaro