Monogamie is echt beter dan veelwijverij

Monogamie moet. Dat is de enige manier om onze veeleisende kinderen op te voeden. Evolutionair bioloog Justin Garcia verdedigt in Salon met overtuiging de monogamie omdat er (minstens) een paar nodig is om de extreem lange kindertijd van mensen te stutten. Geen nageslacht doet er zo lang over om zelfstandig te worden als mensenkinderen en dat vergt dus veel van de ouders. En twee staan sterker dan een.
Volgens Garcia zou het concept van romantische liefde, verder in het dierenrijk onbekend, wel eens een handreiking van de natuur en evolutie kunnen zijn geweest om het vol te houden, die monogamie.
Maar Garcia spreekt over sociale monogamie. Net als de gibbons, en apensoort die ook levenslang in stabiele paren leeft, is het goed voor het nageslacht om een stabiel ouderpaar te hebben dat zorgt voor het kroost van het vrouwtje. Maar die sociale monogamie hoeft niet per se samen te gaan met seksuele monogamie. dat is bij die gibbons ook niet het geval. En daar zorgen de mannetjes zonder problemen te maken voor het kroost dat is verwekt door een ander.

Bron(nen):   Salon  Salon