Nederlandse matroos: ‘ik ben verkracht door een Britse officier’

Een Nederlandse vrouwelijke matroos deed twee jaar geleden bij de politie in Oslo aangifte van verkrachting door de Britse officier. Ze werkte op de mijnenjager Willemstad, die deelnam aan een NAVO-missie, schrijft Trouw. Tijdens een carnavalsfeest voor alle bemanningsleden op een van deze schepen in de haven van Oslo werd zij (volgens eigen zeggen) verkracht in een bezemkast.

Volgens internationale afspraken moeten NAVO-landen hun eigen militairen vervolgen, ook als zij in een ander land in de fout gaan. In dit geval ligt de verantwoordelijkheid voor het onderzoek naar de verkrachting dus bij de Britse marinepolitie.

De Britse marinepolitie heeft twee jaar na de vermeende verkrachting nog nauwelijks stappen gezet in de zaak, zo blijkt uit een reconstructie van Trouw. Het onderzoek naar de verkrachting werd in eerste instantie zelfs gesloten, zonder dat de matroos ook maar de kans had gekregen haar verhaal te doen. Haar werd ook niet gemeld dat het onderzoek werd gesloten.

Kort nadat Trouw vragen had gesteld, kreeg de matroos alsnog een uitnodiging voor een gesprek met de Britse marinepolitie. Een woordvoerder van de Britse marine bevestigt dat er nu een onderzoek loopt naar de verkrachting in Oslo.

Bron(nen):   Trouw